Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Noorse publieke omroep start nieuwe rockzender via DAB

DAB

De Noorse publieke omroep NRK is flink aan de weg aan het timmeren als het om digitale etherradio gaat. Begin deze maand startte de omroep al met de oldieszender NRK P1+ via DAB en eind januari 2014 komt er een nieuwe rockzender bij. Hoe het station gaat heten is nog niet bekend.

Noorse publieke omroep start nieuwe rockzender via DAB Sinds half jaren ’90 zendt de Noorse publieke radio NRK al zijn radioprogramma’s via Digital Audio Broadcasting uit. Via diverse lokale en regionale multiplexen zendt de omroep de regionale programma’s van P1 uit, alsmede P2, P3 en een aantal themakanalen. Ook via het landelijke multiplex zijn nog eens vier themakanalen van de NRK te ontvangen, alsmede de landelijke commerciële radiostations P4 en Radio Norge.

Lange tijd zond de NRK uit in de verouderde DAB (MP2)-standaard, maar nu is de omroep zijn stations gefaseerd aan het omschakelen naar DAB+. Inmiddels zijn NRK Jazz, NRK Sport en NRK Vær (weer) al over op deze nieuwere standaard.

Daarnaast worden ook de themakanalen vernieuwd. Begin deze maand werd NRK Gull, dat voornamelijk oude programma’s van de omroep uitzond, vervangen door NRK P1+ een oldieszender waarop de muziek aan elkaar gepraat door bekende (ex) P1 presentatoren. Opvallend is dat deze zender nog in de oude DAB (MP2)-standaard uitzendt.

Maar oude standaard of niet, de start van P1+ zorgde er wel voor dat DAB-ontvangers de afgelopen weken als warme broodjes over de toonbank gingen. Een aantal winkels moest zelfs nee verkopen, omdat ze uitverkocht waren. Uit onderzoek blijkt dat P1+ de eerste twee weken gemiddeld 185.000 luisteraars per dag heeft getrokken.

Volgend jaar komt de NRK wederom met een nieuw station via digitale etherradio. Op 29 januari start een nieuwe rockzender. Wat de naam van deze zender wordt is nog niet bekend. Het nieuwe station gaat zich richten op volwassenen tussen de 30 en 50 jaar, die momenteel onvoldoende bediend worden door P3 (jongerenzender) en P1 (oldies).

Vooral artiesten uit Noorwegen zelf zullen goed bediend worden door het nieuwe station, want 35% van de muziek die gedraaid gaat worden is Noors product. Diverse (oud)P3 deejays gaan de plaatjes aan elkaar praten. Onduidelijk is nog of de nieuwe rockzender in DAB of DAB+ gaat uitzenden. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen