Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Veiling ?

Columns

Een meerderheid in de Tweede Kamer lijkt opnieuw voor een veiling te kiezen als verdeelmiddel voor de commerciële radiofrequenties. Volgens de krant Trouw zijn PvdA en D66 overstag, maar willen beide coalitiepartners dan wel een veiling in aangepaste vorm.

Samen met het CDA waren ze tot voor kort voorstander van een beauty contest. Het kabinet blijft echter voet bij stuk houden, en wil dat de frequenties bij opbod aan de hoogste bieder worden verkocht. Het D66 kamerlid Bakker ziet volgens Trouw voordelen in een zogenoemde "compenserende veiling". De hoogste bieder van een frequentie moet dan naast het hoogste bod ook zogenoemde "goodwill" betalen aan de oude licentiehouder.

Bakker stelt nooit tegen een veiling te zijn geweest, maar alleen rekening te hebben willen houden met de belangen van de huidige licentiehouders. "Als die een compensatie krijgen voor de opgebouwde goodwill, is het ook goed", zo vindt het D66-kamerlid.

PvdA-kamerlid Wagenaar spreekt over "een mogelijkheid die het bestuderen serieus waard is, zolang de belangen van de luisteraar zijn gewaarborgd". CDA-er Atsma geeft in Trouw toe dat hij in zijn pleidooi voor een beauty-contest, geen steun meer heeft van D66 en PvdA. Het moeten betalen van goodwill aan zittende licentiehouders roept wel enkele vragen op.

Radiostations die bij de verdeling van eind 1997 buiten de boot vielen, maar eigenlijk net zoveel recht hadden op een FM-frequentie (ondermeer Arrow Classic Rock) worden immers dubbel gedupeerd. Eerst lukt het hen niet om een frequentie te bemachtigen en moet er jarenlang genoegen worden genomen met een plekje op de AM of kabel. Nu zouden dergelijke stations de geluksvogels die wel FM-frequenties in handen kregen, ook nog eens "goodwill" moeten gaan betalen wanneer ze een frequentie overnemen !!

Kees Vendrik van GroenLinks heeft in een reactie op het Trouw-verhaal maar meteen het startsein gegeven voor een onderzoek naar de juridische haalbaarheid van het betalen van goodwill aan de zittende licentiehouders.

Hij wil van de staatssecretarissen Monique de Vries en Rick van der Ploeg weten hoe beiden tegenover een dergelijk kamervoorstel zouden staan. Ook vraagt GroenLinks naar aanleiding van de uitspraak van de Rotterdamse rechtbankpresident van 14 november, of het nog gaat lukken de besluitvorming over de etherfrequenties voor 1 januari af te ronden.

M. Van Laar.

Gerelateerde Artikelen