Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Verschuivingen onder Radio 1-stemmen NOS

Medianieuws

Met de nieuwe programmering van de landelijke publieke zender Radio 1, die op 1 januari 2014 van start gaat, zal ook het één en ander veranderen bij het Radio 1 Journaal. Niet alleen de tijden wijzigen, ook bij de presentatie zal het nodige veranderen.

Lara Rense gaat de middaguitzending presenteren, omdat Lucella Carasso heeft besloten te stoppen bij het NOS Radio 1 Journaal. Frederique de Jong vervangt Lara Rense en zal in het nieuwe jaar samen met Marcel Oosten de presentatie van de ochtenduitzending voor haar rekening nemen.

Plaatsvervangend hoofdredacteur Giselle van Cann: “Radio is naast online en televisie een pijler van de NOS. Het NOS Radio 1 Journaal is een vaste waarde op Radio 1 en is voortdurend in beweging. Ik ben blij dat door deze verschuiving en door de komst van Frederique de Jong het presentatieteam van de NOS op Radio 1, zowel bij het NOS Radio 1 Journaal als bij het Oog, zijn dynamiek en scherpte verder kan uitbouwen.

En uiteraard respecteren wij het besluit van Lucella te stoppen met de middaguitzending, maar we zijn blij dat ze aan de NOS verbonden blijft als presentator van ‘het Oog’ en coach.”

Lara Rense naar middageditie NOS Radio 1 Journaal
Lara Rense, sinds september 2009 samen met Marcel Oosten te horen in de ochtend, gaat in 2014 de middageditie van het NOS Radio 1 Journaal presenteren. Zij vervangt Lucella Carasso, die heeft besloten te stoppen met de middaguitzending, en Tim Overdiek, die in september al bekend maakte over te stappen naar NOS.nl om daar aan de slag te gaan als eindredacteur.

Rense zal de enige presentator zijn van de middaguitzending en ze presenteert het programma vijf dagen in de week (maandag tot en met vrijdag, 16.30 tot 18.00 uur).

Lara Rense: “Met pijn in mijn hart neem ik afscheid van de ochtend en van mijn maatje Marcel Oosten. Ik heb vier jaar lang genoten van dit fantastische ochtendprogramma. Het is een genot om op dit tijdstip nieuwsradio te maken. Maar nu wil ik graag wat meer slaap, zo simpel is het. Ik heb ontzettend veel zin om de middaguitzending van het NOS Radio 1 Journaal volledig op me te nemen.

Lucella Carasso terug naar ‘het Oog’ én aan de slag als coach
Lucella Carasso heeft na acht jaar NOS Radio 1 Journaal besloten te stoppen. Zij wordt de vaste presentator op maandag van 'Met het Oog op Morgen' en wordt coach voor de radiostemmen en -redacteuren van de NOS.

Carasso: “Het was mooi om al die jaren het nieuws op Radio 1 te kunnen brengen en grote nieuwsevenementen van dichtbij mee te maken, zoals diverse verkiezingen en de Olympische Spelen in Londen. Daar ben ik de NOS zeer dankbaar voor. Het Oog is en blijft een heerlijk programma om te presenteren. En ik zet mijn jarenlange ervaring graag in om bij de NOS trainingen te geven. En daarnaast heb ik voldoende ruimte om andere dingen te doen.”

Bij ‘het Oog’ vervangt Lucella Carasso Eva Jinek. Jinek stopt per 1 januari 2014 omdat zij de presentatie van het late avondprogramma van de NOS niet meer kan combineren met haar televisiewerk bij de KRO. Carasso was van juni 2006 tot september 2009 al eerder een van de vaste presentatoren van ‘het Oog’. Na haar vertrek in 2009 trad zij regelmatig op als invalpresentator.

Nieuwe presentator in de ochtend
Frederique de Jong neemt de plaats in van Lara Rense naast Marcel Oosten. Het nieuwe duo is vanaf 1 januari 2014 van maandag tot en met vrijdag te horen tussen 06.00 en 09.00 uur ‘s ochtends op de muziek- en nieuwszender Radio 1 van de publieke omroep.

De Jong: “Ik ben vereerd en verheug me op het presenteren van het best beluisterde programma van de NOS. Radio is mijn grote liefde. Ik hoop dat ik mijn enthousiasme met de luisteraars kan delen”

Radio en tv-presentator Frederique de Jong (1968) begon als schrijvend journalist voor kranten en tijdschriften. Via de lokale radio in Amsterdam kwam zij bij internetzender Finance Television en AT5, waar zij financiële programma's presenteerde. Op tv-zender Het Gesprek sprak zij met regisseurs van documentaires in Doctalk. Bij BNR Nieuwsradio presenteerde zij tien jaar lang nieuws- en achtergrondprogramma's. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen