Kies je favoriete radiostation

Dossiers

In gesprek met: Ron Bisschop [KinkFM / BNR]

In gesprek met?

Radiowereld praat regelmatig met bekende kopstukken uit het Nederlandse radiolandschap. Deze keer Ron Bisschop. Ron begon zijn radiocarriere in 1978 op zee onder de naam Johan Visser. Hij werkte bij zeezenders als Mi Amigo, Radio Caroline en Radio Monique. Daarna volgden nog de eerste Amsterdamse FM-piraat Radio Unique (1980-84)en Radio 10 (1988-92). In 1992 dook hij op bij RTL Rock Radio.

Toen RTL Rock Radio in 1995 werd omgevormd tot KINK FM, bleef hij. Tegelijkertijd was hij te horen op Veronica Nieuws Radio. Handig, want tussen de studio's van Kink FM en Veronica Nieuws Radio zat destijds een meter of 20.

Veronica Nieuws Radio verdween en na enige tijd vertrok hij ook bij KINK, om er later weer terug te keren. Momenteel presenteert hij bij Kink FM het programma 'Benny & the Jets' op vrijdag en is hij te horen op Business Nieuws Radio.

Je hebt de tijd van de zeezenders van dichtbij meegemaakt. Wat zijn de grootste verschillen tussen toen en nu?

Belangrijkste verschil is, dat je niet van een lijstje draaide, ook niet eens een bepaald format. Eigenlijk deden we maar wat. Ikzelf deed het liefst gouwe-ouwe programma's.

Wat was leuker: vroeger of nu?

Vroeger was het ongedwongen, nu is het meer wetenschap geworden; kijk maar naar Sky Radio: iedere plaat is onderzocht, en dat houdt ook nooit meer op. Dat is prima natuurlijk, maar het maakt muziekradio wel erg voorspelbaar.

Oude piraten als jij zitten altijd vol met (soms lichtelijk aangedikte) verhalen over vroeger. Wat is jouw favoriete anekdote uit de zeezendertijd?

Er gebeurde eigenlijk nooit zoveel spannends, behalve als het stormde. Dat was ook ergens wel een welkome afwisseling, mits het niet te lang duurde...

Heb je nog veel contact met zeezendercollega's?

Niet dagelijks. Maar nu en dan zijn er van die zeezender-reunies rond oude Mi Amigo- en Caroline-collega's. En bij RTL Radio kwam ik Marc Jacobs en Bart van Leeuwen natuurlijk ook dagelijks tegen.

Wat vond je van de overgang van RTL Rock Radio naar Kink FM?

In eerste instantie vond ik het jammer van RTL, dat ze alles overdeden aan Kink FM, maar toen ik mee mocht verhuizen hoorde je me niet meer klagen: Kink was - en is - muzikaal veel veelzijdige dan RTL Rock Radio. In feite doet Arrow nu wat RTL toen deed. Het zijn bijna dezelfde platen.

Hoe ervaarde je het verdwijnen van Veronica Nieuws Radio?

Te verwachten; er werd simpelweg veel te veel geld uitgegeven, en er waren amper commercials. Kun je zelf uitrekenen hoe lang zoiets duurt.

Waarom ben je in eerste instantie vertrokken bij Kink FM en er nu weer terug gekeerd?

Eind 1996 werd Kink FM grotendeels non-stop; ik had geen keuze en moest weg. Maar kon gelukkig meteen als nieuwslezer aan de slag elders; nu dus alweer ruim 3 jaar bij Business Nieuws Radio met erg veel plezier! Bij Kink ben ik een beetje teruggekeerd omdat Arjen Grolleman dat vroeg.

Heeft BNR er geen probleem mee dat je ook op een andere zender te horen bent?

Nee, mijn BNR-baas vindt het juist leuk voor me!

Vind je het belangrijk dat kleine zenders als Kink en BNR een etherfrequentie krijgen?

Ja, het is noodzaak om te kunnen overleven dat je zoveel mogelijk overval te horen bent.

Je houdt je tegenwoordig vooral bezig met nieuws in plaats van muziek. Is dat een logische ontwikkeling voor een disc-jockey?

Voor mezelf wel. Vroeger was nieuwslezen bijzaak, nu is het de hoofdmoot van mijn bestaan. Maar Bennie and the Jets is erg leuk om te doen en bij KINK FM zijn ze er ook blij mee, dus.

Ron Bisschop

Gerelateerde Artikelen