Kies je favoriete radiostation

Dossiers

In gesprek met: Michael Bakker [Radio 192]

In gesprek met?

Oprichter en voorzitter van de regionale kabelstations Radio Gooiland en vervolgens Okay FM, is de in Amsterdam geboren Michael Bakker. Samen met Ad Bouman runt hij nu Radio 192 en Gooiland Produkties BV. Bakker is tevens al ruim twintig jaar werkzaam bij de televisie als uitvoerend producent / regisseur voor opdrachtgevers van diverse tv-programma’s. Michael presenteert elke werkdag in de ochtend tussen 07.00 en 09.00 uur zijn programma Wakker met Bakker op Radio 192.

Radio 192 straalt de oude, nostalgische Veronicasfeer uit. Maar Veronica was vroeger zelf juist vooruitstrevend en rebels. Waarom zijn jullie dat dan niet?

Als je naar onze programma's luistert moet je oordelen dat wij zeker niet 'braaf' overkomen. Wij draaien juist die radioplaatjes die door iedereen bijna vergeten worden. Zoals de Nederpop, de Amerikaanse en de Engelse Beat en het rebelse zit ook in de manier waarop wij uitzenden. Via een gehuurde middengolfzender en straks... We laten nog van ons horen!

Welke stations zie je als de voornaamste concurrenten van Radio 192?

Wij hebben geen concurrentie. Natuurlijk zijn er bij Radio 10 FM ook veel Golden Oldies te horen, maar onze verpakking is origineler. Minder gladjes maar daardoor wel ongedwongen en met een goede sfeer. Ook is ons format duidelijk. Muziek tussen de jaren 60 en ongeveer 1984. Daarom passen wij goed naast alle bestaande stations. Wij zien onszelf als een goede aanvulling in het bestaande radioland.

Wat zijn de verschillen tussen het oorspronkelijke Radio Gooiland en het huidige Radio 192?

Radio Gooiland had een regio functie. Nu profileren wij ons als een landelijk station. En er zijn natuurlijk ook andere verschillen zoals het format, de presentatie en de vormgeving.

Jullie wilden aanvankelijk de middengolffrequentie AM 1332 niet gebruiken en 'leenden' hem uit aan Radio Nationaal. Later wilden jullie hem terug. Waarom wilden jullie die frequentie eerst niet en toen wel?

Wij zijn vanaf 1998 in het bezit van de middengolf frequentie 1584. Deze hebben wij nooit zelf aangestoken omdat wij eerst dachten dat de middengolf uit de tijd was. Nadat wij het oude geluid van Radio Veronica terugbrachten in 1999, voor elf dagen, werd het ons duidelijk dat het niet zoveel uitmaakt hoe je je signaal bij de luisteraar brengt, maar hoe het product zelf is. Maar de AM 1584 is zwak en staat via de RDR gecoordineerd op een, voor ons onbereikbare locatie. Daarom hebben wij de AM 1332 via de Achterhoekse Media Groep verkregen.

Radio Nationaal was er niet blij mee toen ze de 1332 AM weer moesten verlaten. Wat vond je van die hele affaire?

Zelf ben ik een radioman, daarom is het altijd vervelend als een radiostation moet stoppen. Mede omdat Radio Nationaal en wijzelf toen zaten met een investeerder die z'n afspraken niet na kwam.

Gaan jullie bij een frequentieveiling/verdeling voor een middengolffrequentie (misschien ook juist vanwege de nostalgische sfeer) of voor een FM-frequentie?

Bij een eventuele veiling of verdeling gaan wij in ieder geval voor een landelijk bereik. Dan ligt de middengolf, denk ik, dichterbij dan de FM. En dan spreekt de nostalgie natuurlijk ook mee. En het format past, naast praatradio, uitstekend op de AM.

Hoe schat je de kansen van Radio 192 in bij een veiling?

Wij prijzen ons gelukkig met een fantastische investeerder die onze taal spreekt en die, terecht, in het station gelooft. Onze toekomst is wat dat betreft verzekerd. Dit betekent dat indien er dan toch een veiling moet komen wij mee kunnen doen.

En bij een verdeling, bijvoorbeeld een 'beauty contest'?

Wij denken toch meer aan een 'beauty contest'. In dat geval is Radio 192 een duidelijk radiostation met een puur Golden Oldie format, sfeer en gezelligheid, zeezender nostalgie en een unique vormgeving. En niet te vergeten met de bekende namen uit de periode toen Radio Veronica nog op zee zat. Zoals Will Luikinga, Eddie Becker, Tineke, Ad Bouman, Peter Teekamp, Luc van Rooij, Ted Bouwens, Krijn Torringa en Edvart Niessing.

Hoe zie je de toekomst van Radio 192?

De toekomst van Radio 192 zien wij rooskleurig. Wij hebben heel veel reacties van de luisteraars. Wij gaan straks meedoen aan het CLO en de adverteerders hebben ook veel vertrouwen in ons concept. Verder zijn wij volgend jaar op veel plaatsen via de kabel te ontvangen.
Onze internet site Radio192.nl wordt goed bezocht er loopt momenteel een televisiecommercial op SBS6 en we hebben veel free-publicity. Wat wil je nog meer?

Michael Bakker

Gerelateerde Artikelen