Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Game of Thrones vaakst gedownloade tv-serie 2013

Medianieuws

De slotaflevering van het derde seizoen van Game of Thrones is dit jaar het vaakst gedownload zonder dat ervoor werd betaald. De episode werd volgens nieuwswebsite Torrentfreak zeker 5,9 miljoen keer uitgewisseld via Bittorrent-software. Game of Thrones houdt daarmee net als vorig jaar hitseries als Breaking Bad en The Walking Dead achter zich.

Torrentfreak verklaart de populariteit van Game of Thrones als torrent met het beleid van betaalzender HBO. De zender zou er alles aan doen om Game of Thrones exclusief te houden.

Het hoogste aantal downloads van Breaking Bad, over de avonturen van scheikundeleraar Walter White als drugsbaron Heisenberg, lag dit jaar op 4,2 miljoen. De meest verspreide aflevering van The Walking Dead piekte op 3,6 miljoen downloads.

Overheden en belangenorganisaties proberen de illegale verspreiding terug te dringen. Er worden blokkades opgeworpen om websites die toegang bieden tot torrents te blokkeren. Ook spannen filmmaatschappijen rechtszaken aan om de gratis beschikbaarheid van hun films op internet tegen te gaan.

De bekende torrentwebsite The Pirate Bay is bij een aantal grote Nederlandse internetaanbieders op last van de rechtbank van Den Haag geblokkeerd. Het hoger beroep dat internetaanbieders Ziggo en XS4ALL hiertegen aantekenden loopt nog. Daarnaast ging torrentwebsite isohunt.com in oktober na tien jaar op zwart door een uitspraak van een Amerikaanse federale rechtbank.

Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam concludeerden in augustus overigens dat de blokkade van The Pirate Bay in Nederland weinig vruchten afwerpt.

Tussen de twintig en 25 procent van de The Pirate Bay-gebruikers gaven aan te zijn gestopt met het downloaden en verspreiden van bestanden nadat de website offline werd gehaald in Nederland. Het aantal internetters dat aangeeft wel eens iets te downloaden in plaats van te kopen, steeg na de instelling van de blokkade echter met zo'n drie procent.

Ook Nederlandse en Britse internetaanbieders constateerden na de blokkering van The Pirate Bay vorig jaar zomer geen afname in het bittorrentverkeer. XS4ALL zag toen zelfs een toename in het gebruik van de bestandsuitwisselingssoftware. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen