Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Noorwegen: Nieuwe rockzenders van start via DAB

DAB

Liefhebbers van rock komen in Noorwegen goed aan hun trekken op de radio. Nadat SBS Discovery vorig jaar al startte met Radio Rock, is rivaal MTG afgelopen woensdag gestart met P6 Rock. Volgende week start de publieke omroep NRK met de rockzender P13. Zowel P6 Rock als P13 zijn uitsluitend via DAB+ en internet te ontvangen.

In april 2013 offerde SBS Discovery Radio de jongerenzender The Voice voor Radio Rock. Deze rockzender is in Olso, Trondheim en Bergen op FM te ontvangen, alsmede in bijna heel Noorwegen via DAB. Nu heeft Radio Rock er flinke concurrentie bij gekregen. Rivaal MTG is woensdag 15 januari gestart met P6 Rock.

P6 Rock
P6 Rock brengt de hele dag de beste rock van artiesten als Def Leppard, Thin Lizzy, Raga Rockers, Iron Maiden, Pink Floyd, Guns N 'Roses, Red Hot Chili Peppers, Foo Fighters en AC / DC. De hele dag door zijn gepresenteerde programma’s te horen. Daarnaast is er elk uur actueel nieuws, weer en verkeer te horen.

In tegenstelling tot Radio Rock is P6 Rock alleen digitaal (DAB+ en internet) te beluisteren. Maar volgens MTG Radio is het nu rendabel genoeg om met een ‘digital-only’ station te starten aangezien digitaal radio luisteren in Noorwegen inmiddels al een marktaandeel van 40% heeft. Verwacht wordt dat dit jaar de mijlpaal van 50% gehaald gaat worden. Bang dat P6 Rock aan dezelfde stille dood als P4 Bandit, een rockzender waarmee MTG tussen 2006 en 2009 via DAB actief was, is het radioconcern dan ook niet.

Voor MTG is P6 Rock inmiddels de vierde radiozender die landelijk via DAB wordt uitgezonden. Andere zenders van MTG die al via DAB(+) uitzenden zijn de popzender P4, de hitzender P5 en de softpopzender Klem FM.

NRK volgt met P13
Op dinsdag 28 januari start ook de publieke omroep NRK met een nieuwe rockzender: P13. Net als P6 Rock is ook deze zender uitsluitend via DAB+ en internet te ontvangen. Toch richt P13 zich op een andere doegroep. Want waar P6 Rock uitsluitend bekende hits draait, gaat P13 meer voor albumtracks en het stevigere rockwerk.

Om ruimte te maken voor P13 gaat de NRK opnieuw een aantal stations omzetten van de oude DAB (MP2) modus naar DAB+. Nadat in september 2013 NRK Jazz en NRK Båtvær (weer) al omgezet zijn naar DAB+ om plaats te maken voor de nieuwe zender P1+, is het nu de beurt aan NRK Super (kinderen), NRK mP3 (dance, r&b en pop) en NRK Sápmi Uitzendingen in het Samisch voor Lapland). Het is de bedoeling dat in 2017 alle radiozenders van de NRK omgezet zijn naar DAB+. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen