Kies je favoriete radiostation

Dossiers

In gesprek met: Erwin van Rijn [Radio 538]

In gesprek met?

Radio.nl praat regelmatig met bekende kopstukken uit het Nederlandse radiolandschap. Deze keer een gesprek met aankomend talent Erwin van Rijn van Radio 538.

Erwin werd geboren tijdens de hete zomer van 1976, na zijn moeder 24 uur gekweld te hebben met de geboorte kwam hij krijsend ter wereld met jawel : een microfoon in zijn knuistje. In de poepluiertijd liet hij de platenspeler van zijn vader geen moment met rust. Zijn ouders hebben zelfs overwogen Erwin achter het behang te plakken, maar gezien zijn omvang destijds zou dat een te grote bobbel hebben veroorzaakt.

Tijdens de middelbare school kwam Erwin op 14 jarige leeftijd bij de populaire piraat Radio Lokaal Zoetermeer terecht, waar hij onder de schuilnaam Frank van Zeist zijn plaatjes aan elkaar kletste. Nadat de zender door de KGB, de BVD en de CIA voor de zoveelste keer uit de lucht was gehaald kreeg Erwin de lokale omroep Zoetermeer FM zo ver dat hij daar mocht gaan draaien. Tussentijds is hij ook nog even geland bij RTB-3 in Berkel en Rodenrijs. (de zender die zelfs een keer bezet is door een 'partner in crime' van Erwin - RED.)

In januari 2001 kreeg Erwin de schrik van z'n leven toen hij werd geadopteerd door Radio 538 die de DJ-Creche in het leven riep om loslopende dj's enigzins te temmen en in het gareel te krijgen. Erwin kreeg echter bijna een hartaanval toen hij hoorde dat hij zelfs een aantal keer in de 53N8 mocht draaien. Volgens zijn lijfarts komt het allemaal wel weer in orde met Erwin, dit is slechts een kwestie van tijd...

Program Director Uunco Cerfontaine: "Het eerste jaar DJ School is voor ons erg succesvol geweest. Na Jules van Hest is Erwin van Rijn het tweede talent dat het 538 team komt versterken. Hij heeft zich het afgelopen jaar goed ontwikkeld en we zijn blij dat we hem een vast programma bij Radio 538 kunnen aanbieden."

Vanaf welke leeftijd had je door dat je een meer dan normale liefde voor de radio hebt?

Ik was een jaar of 8 toen ik merkte dat radio al m'n aandacht trok. Ik bouwde van Playmobildozen m'n eerste studio met een wc rol en tennisbal als microfoon.

Wanneer ben je plaatjes gaan draaien en waar heb je dat gedaan?

In 1991, op m'n 14e ben ik begonnen bij het populaire Radio Lokaal Zoetermeer (toen nog piraat) Ook heb ik bij het illegale Hi-NRG FM Zoetermeer gedraaid. Later bij lokale omroepen als RTB3 (Berkel en Rodenrijs), Groeistad en Zoetermeer FM.

Waarom besloot je je op te geven voor de 538 DJ School?

Ik heb in een dolle bui een demo gestuurd zonder te weten dat Radio 538 deze opleiding ging starten. Dat hoorde ik in een gesprek waarvoor ik werd uitgenodigd.

Hoe is het bevallen op de DJ School?. De omgang met de mensen, het leren?

Ik heb een fantastisch jaar gehad vol met leuke mensen, af en toe een feestje (oa. LIVE38) persoonlijke begeleiding/coaching en veel lol. Het leuke is dat Radio 538 mij de gelegenheid gaf om het geleerde in praktijk te brengen, dan voel je je al snel thuis in zo’n studio (ik heb al meer dan 10 nachten gedraaid afgelopen jaar)

Wanneer en hoe hoorde je dat je een programma kreeg en wat was je reactie!

Ik hoorde net voor de feestdagen in een evaluatie met Uunco Cerfontaine (Programmaleider) en Wim van Putten (Broadcast Consulent) dat 538 me in de programmering wilde opnemen. Toen ik het hoorde volgde een lange stilte, voor het eerst was ik echt sprakeloos. Je hebt ergens een jaar naar toe gewerkt, als je dan zoiets hoort.... Geweldig.

Heb je al een beetje voor ogen hoe je programma er uit gaat zien. Vaste onderdelen etc?

Daar wordt hard over nagedacht ! Maar op de eerste plaats, 100% hits.

Wat is je mening over Radio 538 en radio in het algemeen in nederland (andere stations)?

Radio 538 biedt jong talent een kans om radio te maken en daarmee hebben ze een primeur in Nederland, dat is uniek. Er zijn veel radiostations in Nederland waar je ervaring kunt opdoen en waar je in je eigen omgeving het vak kunt leren kennen. En dat is positief, zo kun je je voorbereiden op het landelijke werk.

Hoe denk je over de veiling en de overheid?

Dat laat ik graag aan mensen over die er verstand van hebben en zich er actief mee bezig houden. Ik ga me concentreren op m’n programma. Dat komt absoluut goed.

Erwin van Rijn

Met dank aan Cees van Koppen.

Gerelateerde Artikelen