Kies je favoriete radiostation

Dossiers

NPO neemt 4 nieuwe DAB+zenders in gebruik

DAB

Er wordt momenteel nog hard gewerkt aan de uitrol van fase 2 van het DAB+netwerk van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Onlangs zijn de zenders Leeuwarden en Venlo aangezet, terwijl afgelopen vrijdag nieuwe zenders in Bergen op Zoom en Dedemsvaart in gebruik is genomen. Medio februari moet het net van de NPO vrijwel landelijk dekkend zijn.

Sinds september 2013 zijn alle landelijke commerciële radiostations, zoals Radio 538, Sky Radio en Q-music, in vrijwel heel Nederland via DAB+ te ontvangen. Daarnaast zijn er extra kanalen te ontvangen waaronder Classic FM, Juize en Arrow Classic Rock.

Ook alle landelijke publieke radiostations (Radio 1, 2, 3FM, 4, 5, 6, FunX en radio Top 2000) zenden uit via DAB+. Alleen is het DAB+net van de NPO nog niet landelijk dekkend. Momenteel wordt hier hard aan gewerkt. Eind vorig jaar zijn de zenders Goes, Hoogersmilde, Ugchelen, Zwolle, Markelo en Gemert al aangezet. Daarnaast is ontvangst in de regio Eindhoven weer mogelijk door het aanzetten van de zender in Mierlo. Dekking in de Randstad en delen van Gelderland en Noord-Brabant was er al.

4 Nieuwe zenders aan
Twee weken geleden zijn ook de zenders Leeuwarden en Venlo in gebruik genomen, waardoor de landelijke publieke radiostations ook digitaal in Friesland en het noordelijke gedeelte van Limburg te ontvangen zijn.

Afgelopen vrijdag heeft KPN Broadcast Services de zenders Bergen op Zoom en Dedemsvaart aangezet, waardoor de stations van de NPO ook in het westen van de provincie Noord-Brabant, het noordoosten van Overijssel en het zuiden van Drenthe digitaal via de ether zijn te ontvangen.

De komende weken worden ook de zenders Groningen, Enschede, Maastricht en Eindhoven (ter vervanging van Mierlo) aangezet. Medio februari moet het net van de NPO vrijwel landelijk dekkend zijn.

Optimalisatie
Zowel KPN als Broadcast Partners (zenderexploitant van de commerciële radiostations) werken nog steeds hard aan de optimalisatie van het DAB+net. Zo wordt binnenkort het DAB+net van de commerciële radiostations gekoppeld aan de FM-kavels van de zenders.

Mocht het DAB-signaal te zwak zijn dan bieden autoradio’s de mogelijkheid om tijdelijk over te schakelen naar hetzelfde radiostation op FM, de zogenaamde autoswitch. De zogenaamde ID-code van de zender via DAB+ zal hiervoor gelijk gesteld worden aan de zogenaamde PI-code van FM-RDS. Het DAB+netwerk van de landelijke publieke radiostations is hiervoor al geschikt. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen