Kies je favoriete radiostation

Dossiers

VK: Talkzender LBC binnenkort landelijk via DAB

DAB

De Londense talkzender LBC 97.3 is binnenkort landelijk via DAB te ontvangen in het Verenigd Koninkrijk. Met ingang van 11 februari vervangt het oudste commerciële radiostation van Engeland Birdsong Radio op het landelijke DAB-net van Digital One. LBC staat voortaan voor “Leading Britain’s Conversation” in plaats van “London’s Biggest Conversation”.

VK: Talkzender LBC binnenkort landelijk via DAB LBC startte op 8 oktober 1973 als eerste lokale commerciële radiozender van het Verenigd Koninkrijk. Lange tijd was LBC uitsluitend in de regio Londen te ontvangen. In 2006 kwam hier verandering doordat het station ging uitzenden via enkele regionale DAB-netten. Vorig jaar kwam hieraan een einde nadat Global Radio, eigenaar van LBC, besloot om deze regionale netten uit de lucht te halen.

Sindsdien was LBC via de ether weer alleen in de regio Londen te beluisteren via 97.3 FM en het lokale London 1 DAB-net op kanaal 12C. Buiten de hoofdstad konden luisteraars afstemmen op de zender via satelliet, digitale kabel en internet.

Binnenkort is LBC landelijke via DAB te ontvangen. Afgelopen donderdagochtend maakte presentator Nick Ferrari, onder toeziend oog van Vicepremier Nick Clegg, bekend dat de talkzender vanaf dinsdag 11 februari 7 uur te ontvangen is op landelijke DAB-net van Digital One op kanaal 11D.

LBC neemt de plek in waar tot eind vorig jaar Jazz FM te horen was. Momenteel zijn er als tijdelijke opvulling vogelgeluiden te horen op deze plek. Mediaregulator Ofcom heeft aan Digital One toestemming gegeven om een talkzender door te geven in plaats van een jazzzender.

Met de komst van LBC als landelijke zender krijgt BBC Radio 5 Live er geduchte concurrentie bij. Op dit moment heeft de BBC nog landelijke monopolie op het gebied van nieuws en talk op de radio. LBC 97.3 scoort momenteel in Londen een marktaandeel van 5,3%, waarmee het de tweede lokale zender in de hoofdstad is. Wekelijks stemmen er ruim een miljoen luisteraars af op de zender.

Grote vraag is wat LBC gaat doen met de lokale content voor Londen. De zender staat bekend om zijn uitstekende verkeersinformatie voor Londen. Mogelijk wordt er in de toekomst via FM lokaal nieuws, weer, verkeer en reclame uitgezonden, terwijl via DAB landelijke informatie wordt doorgeven. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen