Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Duitsland: Kiss FM stopt via landelijke DAB-net

DAB

Kiss FM stopt met uitzenden via digitale etherradio in Duitsland. Op 31 maart verdwijnt de jongerenzender uit Berlijn van het landelijke DAB-net op kanaal 5C. Reden voor het plotselinge stopzetten is een flink verschil van mening tussen Kiss FM eigenaar Frank Otto Medienbeteiligungsgesellschaft en zenderexploitant Media Broadcast.

Duitsland: Kiss FM stopt via landelijke DAB-net Sinds augustus 2011 is Kiss FM te beluisteren via het landelijke DAB-net in Duitsland. Inmiddels is dit net al via 55 zenders te ontvangen in grote delen van Duitsland. Stations als Radio Bob, Sunshine Live, Deutschlandfunk, Kiss FM, Klassik Radio en Schlagerparadies zijn in vrijwel alle grote steden en langs diverse belangrijke autobahnen digitaal via de ether te ontvangen.

Eind maart verdwijnt er echter een station van het landelijke DAB-net. Kiss FM uit Berlijn heeft besloten om te stoppen met digitale etherradio. Reden voor het plotselinge stoppen is een flink verschil van mening met zenderexploitant Media Broadcast over de faillissement van één van de radiostations (vermoedelijk gaat het om Lounge FM). De houding van Media Broadcast zou zelfs de financiering van de verdere uitrol van het DAB-net, die toch al onder druk staat, in gevaar brengen.

Tevens is het Kiss FM een doorn in het oog dat de commerciële stations de uitrol van DAB zelf moeten betalen. Dit in tegenstelling tot de publieke omroepen die hiervoor subsidie van de overheid krijgen. Hierdoor is het voor de commerciële stations nog jaren onmogelijk om uitzenden via DAB+ rendabel te maken.

In landen als Engeland, Noorwegen, Zwitserland en Australië investeert ook de overheid in digitale etherradio met als resultaat dat DAB steeds populairder wordt. In Nederland draagt de overheid bij aan de campagne die eerdaags start rondom  DigitalRadio+.

Ook kent digitale etherradio in Duitsland een nogal moeizame start. Weliswaar zijn er inmiddels een slordige drie miljoen DAB+ontvangers verkocht, maar dit is relatief laag gezien Duitsland 81 miljoen inwoners heeft.

Kiss FM gaat nu verder via 98.8 in Berlijn, kabel en internet. Binnenkort worden luisteraars via DAB+ op de hoogte gebracht van het stopzetten van de uitzendingen. Media Broadcast wil niet reageren op de beschuldigingen van Kiss FM en verwacht dat de vrijgekomen capaciteit binnenkort opnieuw verdeeld wordt. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen