Kies je favoriete radiostation

Dossiers

VK: Ofcom overweegt toestaan DAB+

DAB

Het Verenigd Koninkrijk stapt in de toekomst mogelijk toch over van DAB naar DAB+. Mediaregulator Ofcom is een publieke consultatie gestart voor het aanpassen van de ‘Digital Radio Technical Code’. Hierdoor is de kans aanwezig dat op nieuwe DAB-netten in de toekomst in DAB+ kan worden uitgezonden.

VK: Ofcom overweegt toestaan DAB+ In het Verenigd Koninkrijk is Digital Audio Broadcasting (DAB) al sinds 1995 in de lucht. In eerste instantie zond alleen de BBC uit via digitale etherradio, maar sinds 1999 zijn ook commerciële radiostations via DAB te ontvangen.

Inmiddels heeft het Verenigd Koninkrijk het grootste DAB-netwerk ter wereld. Bijna 95% van de huishoudens kan het landelijke DAB-net van de BBC ontvangen. Het landelijke commerciële net van Digital One bereikt bijna 90% van de huishoudens en daarnaast kan ruim 71% van de huishoudens ook nog één of meerdere lokale DAB-netten ontvangen.

Omdat het Verenigd Koninkrijk relatief vroeg gestart is met uitzenden in DAB, wordt nog steeds in de verouderde MP2-standaard uitgezonden. Van de 17,5 miljoen verkochte DAB-radio’s is het overgrote deel niet geschikt voor ontvangst van DAB+. En nog steeds worden er vele DAB-ontvangers verkocht die geen DAB+ kunnen ontvangen.

Het gevolg is dat de DAB-netten in het Verenigd Koninkrijk veelal propvol zitten. Een radiostation die in DAB (MP2) uitzend, heeft namelijk veel meer bandbreedte nodig voor een fatsoenlijke geluidskwaliteit dan DAB+ (MP4/AAC). Hierdoor zenden veel radiostations in het Verenigd Koninkrijk met weinig bandbreedte, en dus een slechtere geluidskwaliteit, uit. Muziekstations die met 64 kbps mono uitzenden zijn dan ook geen uitzondering.

Doordat de meeste DAB-radio’s in het Verenigd Koninkrijk ongeschikt zijn voor DAB+, mocht deze technologie in het Verenigd Koninkrijk dan ook niet gebruikt worden door mediaregulator Ofcom.

In de toekomst wordt het mogelijk toch toegestaan om uit te gaan zenden in DAB+ in het Verenigd Koninkrijk. Ofcom is namelijk een publieke consultatie gestart voor het aanpassen van de ‘Digital Radio Technical Code’. Eén van de wijzigingen is het toestaan van DAB+ op nieuwe DAB-netten.

Binnenkort start Ofcom met de verdeelprocedure voor een tweede landelijk DAB-net voor commerciële radio, het zogenaamde Digital Two net. De mediaregulator wil toestaan om 30% van deze multiplex in te zetten voor DAB+uitzendingen.

Eerder dit jaar kondigde de BBC al aan te gaan testen met DAB+. De omroep wil nagaan in hoeverre de ontvangst van DAB+ beter is dan die van DAB op een dezelfde multiplex. DAB+ heeft namelijk een betere foutcorrectie, waardoor er minder snel last is van storingen bij een zwak ontvangst.

Tot 23 mei is het mogelijk om reacties in te dienen bij Ofcom op de voorstellen. Daarna gaat de mediaregulator zich beraden over de aanpassingen de Digital Radio Technical Code. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen