Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Duitse commerciële zenders willen versoepeling DAB+licenties

DAB

De Duitse landelijke commerciële radiostations die via DAB+ uitzenden willen een versoepeling van de DAB+licenties. In een brief aan de toelatingscommissie ZAK vragen zij om de regels zo aan te passen, dat radiostations zelf mogen bepalen wat ze uitzenden via digitale etherradio. Momenteel is voor elke wijziging nog toestemming nodig van de ZAK.

Duitse commerciële zenders willen versoepeling DAB+licenties Sinds augustus 2011 heeft Duitsland landelijke radio via DAB. Inmiddels is de landelijke multiplex, waarop onder meer Radio Bob, Sunshine Live, Deutschlandfunk, Schlagerparadies, Klassik Radio, Energy en Absolut Relax uitzenden, in bijna alle grote steden te ontvangen.

De licentie voor de exploitatie van de landelijke multiplex is vergeven aan zenderexploitant Media Broadcast. Maar elk radiostation dat wil uitzenden via dit net heeft apart een licentie van de ZAK, de toelatingscommissie van de verschillende regionale mediaraden, nodig. In deze licentie staat precies omschreven welk format de zender dient aan te bieden.

Als gevolg van deze strikte licenties is het voor radiostations die uitzenden via DAB+ niet tot nauwelijks mogelijk om van format te wijzigen. Een goed voorbeeld hiervan is het stoppen van de voetbalzender 90Elf en de komst van de schlagerzender Schlagerparadies op het landelijke DAB-net. De ZAK wilde aanvankelijk geen goedkeuring geven voor deze wijziging, maar in februari kwam er na weken alsnog groen licht, maar wel weer onder strikte voorwaarden.

Eind maart stopte de jongerenzender Kiss FM met uitzenden via het landelijke DAB+net. Sindsdien is deze plek leeg, omdat de ZAK de capaciteit nog opnieuw moet verdelen.

In een brief aan Jürgen Brautmeier, voorzitter van de ZAK, verzoeken de commerciële radiostations die via het landelijke DAB+net uitzenden om de licenties te versoepelen. Zij verzoeken hierin om af te stappen van het model waarin capaciteit wordt toegewezen aan een station met een specifiek format. In plaats hiervan willen de stations zogenaamde platformlicenties, waarbij capaciteit aan een exploitant van de multiplex of een aanbieder van radio wordt toegewezen. Deze zou dan zelf mogen bepalen hoe deze ingevuld gaat worden.

Op deze manier willen de radiostations flexibeler worden en sneller in kunnen springen op de behoefte van de luisteraar, wat weer ten goede zou komen aan de stijging van de populariteit van digitale etherradio.

DAB+ kent nogal een moeizame start in Duitsland. Weliswaar zijn er inmiddels een slordige drie miljoen DAB+ontvangers verkocht, maar dit is relatief laag gezien Duitsland 81 miljoen inwoners heeft. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen