Kies je favoriete radiostation

Dossiers

De Grote Geschiedenis Quiz op Hemelvaarstdag bij NTR en VPRO

Medianieuws

[Update] Voor de dertiende keer organiseren NTR en VPRO de Grote Geschiedenis Quiz. De Grote Geschiedenis Quiz wordt dit jaar op Hemelvaarstdag, donderdag 29 mei, uitgezonden vanuit de Pieterskerk in Leiden. De uitzending begint om 20.25 uur op Nederland 2. De presentator is traditiegetrouw Joost Karhof.

Dit zijn de vijf teams die op Hemelvaartsdag tegen elkaar strijden
1. Jonge schrijvers, met Ellen Deckwitz, Nynke de Jong en Niels Gerson Lohman
2. Eerste-Kamerleden, met Arjan Vliegenthart (SP), Guusje ter Horst (PvdA) en Roger van Boxtel (D66)
3. Oud-geschiedenisstudenten, met Bartho Braat (acteur), René van Kooten (musicalster) en Meindert Talma (muzikant)
4. Acteurs die speelden in een historische serie of film, met Anne-Marie Jung, Mara van Vlijmen en Dick van den Toorn.
5. De ‘onbekende Nederlanders’ oftewel ‘het lezersteam’: de winnaars van de voorronde van de Grote Geschiedenis Quiz.

Een groot deel van de vragen wordt geïllustreerd met beeldfragmenten die door de filmresearchers van het geschiedenisprogramma Andere Tijden, Lizzy van Winsen en Gerard Nijssen, in archieven zijn gevonden.

Winnaars vorig jaar
Vorig jaar werd de Grote Geschiedenis Quiz gewonnen door een team van Tweede-Kamerleden (Liesbeth van Tongeren van GroenLinks, Gert-Jan Segers van de ChristenUnie en Paul van Meenen van D66). Het lezersteam, meestal hoog eindigend, vloog er opmerkelijk genoeg al na de eerste ronde uit.

Samenstellers, jury en presentator
De Grote Geschiedenis Quiz is ook dit jaar samengesteld door een redactie vanuit 'Andere Tijden' en het Historisch Nieuwsblad. Ook de bedenker van de Grote Geschiedenis Quiz, de historicus Willem Melching (Universiteit van Amsterdam), was actief bij het bedenken van vragen. De jury bestaat ook deze keer uit Nelleke Noordervliet, Hans Blom en Gert Oostindie. [Radio.NL]

Update
De Grote Geschiedenis Quiz is gewonnen door het lezersteam. De lezers van het Historisch Nieuwsblad en de Volkskrant lieten de andere teams achter zich, meldt de NTR. De quiz werd voor het eerst uitgezonden vanuit de Pieterskerk in Leiden.

De lezers streden tegen vier teams. Die bestonden uit acteurs, Eerste Kamerleden, oud-geschiedenisstudenten of jonge schrijvers. Vorig jaar won nog een team van Tweede Kamerleden.

Het team van de Eerste Kamerleden Heleen Dupuis (VVD), Arjan Vliegenthart (SP) en Roger van Boxtel (D66) kwam het dichtst bij de lezers. In de finaleronde werd het team verslagen toen beelden werden getoond van een PvdA-congres uit de jaren zestig. Toen André van der Louw in de achtergrond verscheen, drukte het team van lezers en werd ‘Nieuw Links’ gezegd.

Dat bleek inderdaad het antwoord op de vraag hoe de club van vernieuwers heette die in 1969 in de PvdA werd gekozen. Van der Louw was een van de gangmakers van die beweging. De winst van de lezers komt volgens de organisatie mede door de ‘aangeboren rust en beschaving’ van de senatoren. “Daar past snel op een rode knop slaan niet bij.”

In de eerste ronde gingen de teams nog gelijk op. Zo wist niemand dat in de jaren dertig midden in de economische crisis de helft van de Nederlandse huishoudens een stofzuiger had.

Gerelateerde Artikelen