Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Uw Vliegende Radiowereldreporter in de 'sexy' States (deel 8)

Columns

Nou nou nou, wat een rel. Het is alweer een fikse kou geleden, maar aangezien we hier altijd 6 tot 11 uur achter jullie aanlopen, mag wat meer ook geen probleem zijn. Paula Zahn werd in een spotje voor haar programma aangeprezen als 'sexy'. Nou nou nou, wat een drama. Pffff. Amerika op zijn achterste poten. Een schande is het! Iedereen had het erover. Ik geef toe, als er een ritsgeluid achter die spot heeft gezeten dan was dat niet zo netjes, maar voor de rest?

Even voor wie het gemist heeft. CNN heeft twee of drie dagen lang spotjes uitgezonden voor het ochtendprogramma (hier in Amerika, ik weet niet of jullie het ook krijgen in Nederland op CNN International) dat gepresenteerd wordt door Paula Zahn.

Paula Zahn is bekend geworden van haar presentatie vlak na de 11 september ramp vanuit New York. Dagenlang stond ze bovenop het winderig Empire State building in de kou te verslaan over de ramp achter zich met het WTC. De kantoorslaaf die dat spotje moest maken had echter een memo gekregen dat CNN eens wat minder stijve en meer agresieve spotjes moest maken.

En wat had de brave borst gedaan? Inderdaad hij/zij had bedacht dat Paula wel 'sexy' was en dat woordje keurig tussen de andere aanprijzingen geplaatst. En sommige geluidsexperts hoorden ook nog en ritsgeluid op de achtergrond. Ik niet. Maar ik heb het spotje ook maar twee keer gezien. En ik heb het natuurlijk niet achteruit afgespeeld om verborgen boodschappen te vinden.

Maar goed, ondertussen stond de politiek-correct Amerika op zijn kop. Ik weet niet op hoeveel nieuwsprogramma's ik hierover items gezien heb. Overigens werden al die items gepresenteerd door mannen. En overal dezelfde (redelijk hypocriete, vind ik dan) vraag: sinds wanneer is de term 'sexy' beledigend?

En dan treedt er een leuk verschijnsel op dat we in Nederland niet zo kennen. Aangezien hier in Amerika niemand objectief schijnt te (willen) zijn, worden altijd maar een voor- en tegenstander uitgenodigd. In Nederland daarintegen wordt altijd de 'objectieve' interpretator uitgenodigd: De Nova / 2Vandaag / Netwerk expert. Dr. Clavan zeg maar. Die bestaat hier niet. Hier heeft iedereen een uitgesproken mening. Het nadeel echter van een voor- en tegenstander uitnodigen is echter dat je wel een beetje extreme meningen wilt anders valt de discussie zo dood. En dus is de nuance zo zoek.

Dus zag je overal hopeloze feministen prediken dat de term 'sexy' sexueel denigrerend en beledigend is, onder andere omdat het nooit van een man gezegd wordt. De andere partij vond meestal dat 'sexy' nog altijd een compliment was en dat die duffe feministekenaus niet zo moeten zeuren.En dan nu waarom ik de discussie hypocriet vond. De (mannelijke) presentatoren van al die shows waren namelijk steeds maar bezig te verkondigen, dat ZIJ er geen probleem mee zouden hebben, als ze sexy genoemd zouden worden. Kijk, en dan wordt het een probleem. Om een paar redenen.

Ten eerste omdat de betekenis van het woord 'sexy' dan ineens verschuifd van 'een aangenaam uiterlijk' of in dit geval 'mooi vrouwelijk' tot 'sexueel prikkelend'. En daar ligt precies de scheidslijn tussen fatsoen en schande. Ik geloof niet dat Paula er iets tegen heeft als ze een aantrekkelijke journaliste genoemd wordt. Dat vind iedereen leuk, als mensen zeggen dat je er goed uit ziet. Bovendien draait alles in de media nou eenmaal om looks. Maar zodra 'aantrekkelijke journaliste' verandert in 'lekker wijf', dan is ze ineens geen journaliste meer (en dat is haar beroep) en verder klinkt het dan alsof half mannelijk Amerika zich 's ochtends nog ff aftrekt tijdens haar show. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

Ten tweede is er dan het uiterlijk van de mannelijke jourmalisten. Ik ben als heterosexuele man (/vent/kerel/knuppel) natuurlijk geen expert, en ik wil ook niet zeggen dat ik Paula nou een lekker wijf (sorry, superaantrekkelijke journaliste) vind, maar hieronder een paar linkjes naar de belangrijke (mannelijke) hoofden hier op tv. Kijk zelf maar of je het wat vindt. Jim Vance, Tim Russert, Bill O'Reilly, Larry King (de CNN link naar zijn bio doet het niet, maar je kent hem wel) en Jeff Greenfield (ABC boycot ik ff omdat die meer dan 10 cookies op mijn computer willen zetten als ik hun pagina bezoek, onzin!) (Wat zijn die nieuwssites trouwens hopeloos onoverzichtelijk als je gewoon een bio van de anchors zoekt). Zie jij knappe mannen? Zie ik knappe mannen? Ik dacht het niet. En wat dacht je dan van Christiane Amanpour? Brrr. Doe mij Henny Stoel dan maar.

Ten derde heb ik ooit gelezen dat in dit land de omzet in de porno-industrie behoorlijk hoger ligt dan die van kinderspeelgoed industrie. Hoezo is sex een taboe hier?

Het einde van het verhaal? Nou ja, waarom maak ik er bits aan vuil. Je kunt het raden. Spotje van tv, Paula boos (waarom ook alweer?), excuses van CNN en een berg mooie reclame voor haar ochtendprogramma.

The bottom of the line?
Wat een gezeur allemaal zeg. Iedereen weet dat het in de nieuwsbuniness maar om een ding gaat. Kijkers en kijkcijfers. Punt uit, over en sluiten. Kijkers zijn reclamegeld en zonder reclamegeld geen tv hier. En al helemaal geen nieuws. Want dat is dure tv. En dat gezeur over 'sexy', ik snap het allemaal niet. Ik vond het eerlijk gezegd wel eens aardig gevonden. Het was wat minder stijf, precies zoals het moest van de leiding. Als Paula niet kwaad was geworden was er niks gebeurd, en had de show geen extra publiciteit gekregen wegens de rel. Hmmmm, zou daar iets achter zitten????

Je kunt natuurlijk filosoferen dat uiterlijk en een goeie journalist zijn niks met elkaar te maken hebben, maar dat is de realiteit ontkennen. Zeker in de superoppervlakkige Amerikaanse tv-wereld zijn looks gewoon een pre. Vreemd genoeg geldt dat meer voor vrouwen dan voor mannen. Alhoewel, ik kan ook niet zo snel een rits veel te dikke ongeschoren (gekleurde?) mannelijke presentatoren opnoemen. En er zijn natuurlijk een paar uitzonderingen.

Ik heb overigens nog ff een hengeltje uitgegooid bij de Nederlandse presentatrices van de diverse nieuwsuitzendingen. Elsemieke Havinga liet me weten dat ze het nog altijd best een compliment vindt als ze sexy genoemd wordt. "Het wordt een probleem als dat ten koste van de geloofwaardigheid gaat." Dat dacht ik ook. Goeie Hollandse nuchterheid. Bovendien maakt SBS er ook geen geheim van dat ze gewoon charmante dame's selecteren. Helaas reageerde SBS niet.

Bovendien weet iedereen dat we hier niet naar het nieuws kijken voor de lekkere wijven. Natuurlijk moeten de vrouwen er enigzins uitzien. Maar dat is altijd op tv. Alhoewel, wat doet Christiane Amanpour dan op CNN?

Voor lekkere wijven hebben we hier gewoon een apart kanaal. E! channel kanaal 74 bij mij. Je kent ze wel. De serie 'Wild on ....' is geloof ik door SBS uitgezonden. In de serie wordt een schaars geklede ex-playmate naar een willkeurig feestoord gestuurd om daar een beetje verslag te doen. Een beetje a la Nachtrijdster Irene van der Laar. Avonds worden alleen maar programma's met knappe mensen, liefst in bikini of zwembroek, uitgezonden. Het mooiste voorbeeld is Rank

Dit programma is een oneindige reeks met onzinnige lijstje van celebrities. Wie is de knapste, sexieste, ondeugendste, best geklede acteur/trice, zanger(es), flimster etc etc. Je kunt oneindig doorgaan en ondertussen laat je veel korte filmpjes zien van de betreffende ster. En natuurlijk commentaren van andere sterren.

De presentatrices zijn (bijna?) allemaal (ex-) Playmates. De weg naar E! ligt zegt maar door Hugh Hefner's beruchte mansion. Zo zijn daar Brooke, Burke, Jules Asner, Aisha Tyler etc etc etc. Voor de dames zijn Steve Kmetko en Todd Newton.

Doe een search op die namen in de plaatjes sectie van google en je krijgt vrijwel oneindig veel hits. Oh ja, Howard Stern zit er ook. Die is niet knap. Maar zijn show gaat dan weer vaak over sex.

Enfin, ik wil maar zeggen, voor 'sexy' tv heb je CNN niet nodig.

Jasper,
Uw Vliegende Radiowereldreporter vanuit Amerika.
vrr@radiowereld.net

Gerelateerde Artikelen