Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Frankrijk: NRJ probeert weer digitale etherradio tegen te houden

DAB

De Franse radiogroep NRJ probeert de uitrol van digitale etherradio in Frankrijk opnieuw tegen te houden. Nadat eerdere bezwaren door mediaregulator CSA waren afgewezen is de zwarte panter nu naar de Raad van State gestapt. Vooralsnog gaat de start van digitale etherradio op 20 juni gewoon door.

Frankrijk: NRJ probeert weer digitale etherradio tegen te houdenNon
In juni 2012 zeiden grote Franse radiogroepen als Lagardère (Europe 1, Virgin Radio en RFM), NRJ (NRJ, Chérie FM, Rire & Chansons en Nostalgie), RTL (RTL, Fun Radio en RTL2) en NextRadio TV (RMC en BFM Business) opnieuw ‘non’ tegen digitale etherradio. Zij besloten, net als de publieke omroep Radio France dan ook geen aanvraag voor capaciteit in Parijs, Marseille en Nice in te dienen voor ‘la radio numérique’.

Ondanks het afhaken van de grote radiogroepen en Radio France besloot de CSA de invoering van digitale etherradio gewoon door te zetten. Voor de drie grote steden werden in totaal 173 licenties uitgedeeld. Onder meer Skyrock, MFMRadio, Oüi FM en Radio FG mogen digitaal via de ether gaan uitzenden.

Protest
Door de grote hoeveelheid licenties die er uitgegeven zijn, is NRJ er blijkbaar niet meer zo zeker van dat digitale etherradio een flop wordt in Frankrijk. De zwarte panter probeert nog steeds de uitrol uit alle macht tegen te houden.

Volgens NRJ is het besluit van de CSA om digitale etherradio uit te gaan rollen onrechtmatig, omdat er economische en juridische onzekerheden zijn. Er zou te weinig geld mee te verdienen zijn om winstgevend te zijn. Daarnaast zou de CSA de radiowereld had moeten raadplegen voordat het besluit tot uitrol werd genomen.

De CSA heeft de bezwaren van NRJ verworpen. Daarom is de zwarte panter naar de Raad van State gestapt. Deze oordeelde eind mei dat het meer informatie nodig heeft. NRJ heeft nu een maand om de gevraagde aanvullende informatie aan te leveren.

Door de actie van NRJ zou het wel eens kunnen dat digitale etherradio enkele weken na de start al weer moet stoppen. De start van la radio numérique staat gepland voor 20 juni en dat is nog voor de Raad van State een uitspraak doet in de zaak.

Start 20 juni
Vooralsnog gaan de voorbereidingen voor de start gewoon door. In totaal gaan 14 van de 19 geplande multiplexen later deze maand de lucht in, waarvan zes in Parijs, vier in Nice en vier in Marseille.

Inmiddels zijn exploitanten als RadioMux, RMux, SDN, France Multiplex en RadioCoop bezig met de bouw van het zenderpark. In Parijs kiezen de meeste partijen voor een opstelpunt op Défense 2000  toren in het noordwesten van de stad, de zendtoren bij Fort de Romainville in het noordoosten van Parijs of de heuvel Montmartre ten noorden van het centrum. Uitgezonden gaat worden met vermogens van 4 en 10 kW.

Bij de start zijn radiostations namelijk verplicht om 20% dekking te bieden in hun licentiegebied voor digitale radio. Na vijf jaar dient dit 80% te zijn. In welke standaard de radiostations precies gaan uitzenden is nog niet bekend. Onlangs gaf de CSA radiostations toestemming om naast de oude DAB-standaard en DMB-A ook in DAB+ te gaan uitzenden. Verwacht wordt dat de meeste radiostations voor de laatste standaard kiezen. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen