Kies je favoriete radiostation

Dossiers

VK: Ofcom start verdeelprocedure 2e landelijk DAB-net

DAB

Mediaregulator Ofcom is gestart met de verdeelprocedure voor een tweede landelijk DAB-net voor commerciële radio in het Verenigd Koninkrijk. Dit net gaat uitzenden op kanaal 11A. Geïnteresseerden kunnen zich tot 30 oktober inschrijven. Begin 2015 wordt bekend welke partij de multiplex mag gaan exploiteren. Nieuw is dat er ook in DAB+ uitgezonden mag worden.

VK: Ofcom start verdeelprocedure 2e landelijk DAB-net2x Is scheepsrecht?
Eind vorig jaar werd bekend dat Ofcom een tweede DAB-net voor landelijke commerciële radio zou gaan verdelen. Het is al de tweede keer dat dit DAB-net in de verdeling gaat.

Het net werd in 2007 al eens toegewezen aan de 4 Digital Group, de radiotal van Channel 4, maar een jaar later werd de licentie teruggegeven aan Ofcom. Sindsdien lag dit DAB-net ‘op de plank’.

Ook dit keer wordt het DAB-net verdeeld middels een beauty contest, dat wil zeggen dat de partij met het beste voorstel de licentie krijgt. De multiplex wordt in zijn geheel toegewezen aan één partij. Radiostations kunnen niet apart inschrijven voor een plekje, Wel kunnen zij gezamenlijk inschrijven voor de exploitatie van de complete multiplex.

Het is de bedoeling dat de multiplex in heel het Verenigd Koninkrijk op kanaal 11A gaat uitzenden. Inmiddels zijn al 175 zendlocaties gecoördineerd. Wel zal de ontvangst met name in de kuststreek variëren, omdat kanaal 11A ook in andere landen, waaronder Nederland en België, gebruikt gaat worden.

DAB+
Op de multiplex mag 30% van de capaciteit ingezet gaan worden voor uitzendingen in DAB+. Het is voor het eerst dat Ofcom deze standaard toestaat in het Verenigd Koninkrijk. Tot nu toe mochten radiostations uitsluitend in de verouderde DAB (MP2) standaard uitzenden.

Eerder startte Ofcom al een publieke consultatie om te bekijken of DAB+ ingevoerd kon gaan worden. Vrijwel alle binnengekomen reacties waren positief. DAB+ is ook de standaard die in Nederland wordt gebruikt.

Een tweede landelijk DAB-net zorgt ervoor dat er meer radiostations landelijk digitaal kunnen gaan uitzenden. Daarnaast kunnen landelijke radiostations hun uitzendkwaliteit verbeteren.

Momenteel heeft het Verenigd Koninkrijk één DAB-net voor landelijke commerciële radio. Deze wordt geëxploiteerd door Digital One, dat onderdeel is van zenderexploitant Arqiva. Op dit net zenden maar liefst 14 radiostations uit. Ter vergelijking: In Nederland zenden 18 radiostations in het veel efficiëntere DAB+ uit via één multiplex.

Het gevolg is dat er op het net van Digital One, dat sinds 1999 in de lucht is, slechts drie radiostations in stereo uitzenden. De meeste mono-stations zenden ook nog eens uit met een bandbreedte (MP2) van 64 of 80 kbps.

Inschrijven tot 30 oktober
Geïnteresseerden kunnen zich tot 30 oktober inschrijven bij Ofcom. De mediaregulator verlangt onder meer een businessplan en een lijst met geplande radiostations. Partijen die zich inschrijven dienen een bedrag van 62.650 euro te betalen. Begin 2015 maakt Ofcom bekend welke partij het DAB-net mag gaan exploiteren.

In het Verenigd Koninkrijk zijn inmiddels al 19 miljoen DAB-ontvangers verkocht. Ongeveer 48% van de huishoudens heeft een DAB-radio in huis. Digitale radio heeft in het Verenigd Koninkrijk een marktaandeel van 36,6%. In Londen is het aandeel analoog radio luisteren inmiddels al gedaald tot onder de 50%. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen