Kies je favoriete radiostation

Dossiers

DAB+ capaciteit wordt weggeven door Minister

DAB

De Minister van Economische zaken heeft op 30 juni een internetconsultatie ronde bekendgemaakt aangaande de verdeling van de restcapaciteit op de bovenregionale DAB+ kanalen. Als het aan de minister ligt gaan de bovenregionale kanalen ‘op slot’ voor nieuwe partijen. Alleen bestaande zenders mogen een aanvraag doen voor netten buiten hun FM verzorgingsgebied.

DAB+ capaciteit wordt weggeven door Minister De plannen van de minister zijn deze week gepubliceerd op internetconsultatie.nl. Het tijdstip voor de consultatie is opmerkelijk en zelfs erg ongelukkig gekozen door de minister. De vakanties staan voor de deur, het WK voetbal is nog aan de gang en niet iedereen struint elke dag het gehele internet op zoek naar belangrijke mededelingen over de toekomst van de radio.

Alle regionale publieke en commerciële radiostations, alsmede de AM-stations in Nederland zijn verplicht om uit te gaan zenden via DAB+. Hiervoor zijn vijf zogenaamde bovenregionale kavels. Omdat het aantal radiostations per regio verschilt, varieert ook het aantal radiostations dat via deze regionale kavels gaat uitzenden.

De verdeling van deze kavels (allotments) is als volgt: Oost (kanaal 6B - Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland), (kanaal 7A - Noord-Brabant en Limburg), West (kanaal 8A - Noord-Holland zuid, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland), Noordwest (kanaal 9D - Noord-Holland noord en Friesland) en Zuidwest (kanaal 9D - Zeeland).

Aanvankelijk werd aangenomen dat de resterende capaciteit toegewezen zou worden aan nieuwe partijen en er dus nieuwe zenders bij zouden komen. Helaas dit lijkt uitgesloten want alleen ‘niet’ landelijke commerciële omroepen, die nu al een vergunning voor ofwel AM dan wel FM hebben mogen hun regionale programma in nog meer delen van Nederland gaan uitzenden.

Hiervoor heeft de Minister van Economische zaken gekozen. Dit gebeurde, nadat De Stichting ROOS (Regionale Omroep Ontwikkeling en Samenwerking)  namens de regionale publieke omroepen heeft aangegeven dat deze omroepen geen behoefte hebben aan extra frequentiecapaciteit omdat de restcapaciteit ongelijk verdeeld is over de allotments zodat niet alle regionale publieke omroepen in gelijke mate extra capaciteit kunnen verkrijgen.

De te verdelen restcapaciteit is als volgt:

Voor de regio Amsterdam en Rotterdam (het net voor west-Nederland) is geen capaciteit meer vrij en wordt er ook geen verdeling meer georganiseerd maar voor de andere DAB+ kavels is er van één restcapaciteit te verdelen in kavel 6B  (Groningen tot Arnhem), tot wel 14 in de Regio Zeeland. Het gaat hier om een totaal van maar liefst 35 mogelijke nieuwe radio stations.

35 nieuwe vergunningen
Er zijn dus maar liefst 35 vergunningen te verdelen om het huidige aanbod te gaan aanvullen en nieuwe soorten radio te gaan maken, en is er dus eindelijk ruimte in de ether voor diegene die commerciële radio willen gaan maken of hun internet of kabel radio willen uitbreiden met een ether frequentie. Dit nadat er altijd sprake is geweest van schaarste op het gebied van radiofrequenties ruimte.

De minster kiest echter partij voor de commerciële radiostations die al in de ether te horen zijn. Alleen commerciële radiostations mogen dus deze frequentie ruimte aanvragen om in eerste instantie hun (regionale) programma in nog meer delen van Nederland uit te zenden, terwijl dit juist op de regio van hun FM frequentie afgestemd radio programma behoord te zijn.

En waar veel radiostations nog veel geld moeten ophoesten voor hun FM-licentie, wordt de restcapaciteit op DAB+ weggegeven voor een appel en een ei. Er hoeft slechts 98 euro per aanvraag betaald te worden.

Reageren op de plannen van de minister kan tot 27 juli via internetconsultatie.nl. Vooral voor nieuwe partijen die geïnteresseerd zijn in DAB+capaciteit is dit de mogelijkheid om hun stem te laten horen. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen