Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Digitale etherradio ook gestart in Marseille

DAB

In navolging op Parijs zijn ook de eerste radiostations in Marseille gestart met uitzenden via DAB+. Van de zes geplande multiplexen zijn er inmiddels drie in de lucht met in totaal 24 radiostations. Een vierde DAB+net met daarop stations als Skyrock, MFM Radio, Radio FG en TSF Jazz dient voor eind september in de lucht te zijn.

Digitale etherradio ook gestart in Marseille Vorige maand gingen de eerste multiplexen voor ‘radio numérique terrestre’ (RNT) zoals de Fransen digitale etherradio noemen, in Parijs al de lucht in. Hier gingen vijf van de zeven geplande netten de lucht in met daarop 36 radiostations.

24 radiostations
In Marseille, de tweede stad van Frankrijk qua inwoners, zijn inmiddels drie multiplexen in de lucht met in totaal 24 radiostations. Alle netten zenden uit vanaf de zendmast op de Grande Étoile ten noorden van de stad. Het is de bedoeling dat het net op kanaal 8A, waarop onder meer Skyrock, MFM Radio, Radio FG en TSF Jazz gaan uitzenden, ook gaat uitzenden in de stad Aix-en-Provence ongeveer 30 kilometer ten noorden van Marseille.

Twee andere netten moeten opnieuw verdeeld worden, omdat de radiostations die hierop zouden gaan uitzenden geen overeenkomst wisten te bereiken over de exploitatie van de multiplex.

DAB+
Opvallend is dat alle radiostations in Marseille gekozen hebben om in DAB+ te gaan uitzenden. Zelfs France Maghreb 2 en Radio Pays, die in Parijs hebben gekozen voor DMB, zenden in Marseille in DAB+ uit.

Of RNT een succes gaat worden is nog maar de vraag. Zo is er, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Nederland, Engeland of Zwitserland, geen marketingcampagne om RNT te promoten.

Grote stations onbreken
Daarnaast ontbreken vrijwel alle landelijke radiostations. In juni 2012 zeiden grote Franse radiogroepen als Lagardère (Europe 1, Virgin Radio en RFM), NRJ (NRJ, Chérie FM, Rire & Chansons en Nostalgie), RTL (RTL, Fun Radio en RTL2) en NextRadio TV (RMC en BFM Business) opnieuw ‘non’ tegen RNT. En ook het publieke Radio France besloot om niet digitaal via de ether te gaan uitzenden.

Ook loopt er bij de Raad van State nog een proces van NRJ om RNT te blokkeren, waardoor de kans bestaat dat de uitzendingen binnenkort alsnog gestaakt moeten worden. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen