Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Duitsland: Landelijk DAB-net breidt uit naar Rostock

DAB

Het landelijke DAB-net is binnenkort ook in de Duitse stad Rostock te ontvangen. Nog deze zomer wordt een nieuwe zender bij de grootste stad van de deelstaat Mecklenburg-Voorpommeren in gebruik genomen. Hierdoor zijn stations als Radio Bob, Sunshine Live, Klassik Radio en Energy eindelijk via de ether te ontvangen in Rostock.

Begin deze maand namen Media Broadcast en de publieke omroep NDR een nieuwe 245 meter hoge zendmast in Toitenwinkel in gebruik. Deze nieuwe zendmast vervangt de 250 meter hoge zendmast in Marlow. Het voordeel van de nieuwe zendmast in Toitenwinkel is dat deze dichterbij de stad Rostock staat (5 km in plaats van 35 km) waardoor de ontvangst in de stad beter is.

Alle FM-zenders die vanuit Marlow uitzonden, zijn inmiddels naar Toitenwinkel verplaatst. Later deze zomer zal ook digitale etherradio te ontvangen zijn in Rostock. Tegenover de website Radioszene laat zenderexploitant Media Broadcast weten dat voor het landelijke DAB-net op kanaal 5C binnen enkele weken een nieuwe zender in Toitenwinkel in gebruik genomen gaat worden, waardoor de dekking in Mecklenburg-Voorpommeren flink uitgebreid wordt. Tot nu toe was het landelijke net in deze deelstaat alleen in de regio Schwerin te ontvangen.

Het is de bedoeling dat ook de radiostations van de NDR via DAB+ gaan uitzenden vanuit Toitenwinkel, maar of dit in 2014 nog gaat gebeuren is nog niet bekend.

Hessen
Niet alleen in Mecklenburg-Voorpommeren staan nieuwe DAB+zenders gepland, ook in Hessen gaat uitbreiding van het netwerk plaatsvinden. De regionale omroep Hessische Rundfunk neemt volgend jaar zomer een nieuwe zender in Hardberg, in het zuiden van de deelstaat in gebruik. Dit wordt de zesde DAB+zender voor de omroep.

Na de ingebruikname kunnen inwoners van het zuiden van de deelstaat eindelijk weer ongestoord naar het klassieke station HR2 Kultur luisteren. De publieke omroep haalde het radiostation in 2013 zonder vooraankondiging grotendeels van FM. Drie sterke FM-zenders van HR2 Kulur worden sindsdien gebruikt door You FM en HR Info, twee stations die, in tegenstelling tot HR2 Kultur, reclame uitzenden.

Beieren
In Beieren heeft de Bayerische Rundfunk (BR) een nieuwe DAB+zender in Oberammergau aangezet, waardoor de radiostations van de regionale publieke omroep nu ook in Garmisch-Partenkirchen, bekend van de jaarlijkse schansspringen op nieuwjaarsdag, te ontvangen is. Inmiddels is het net van de BR via 23 zenders in Beieren te ontvangen. Dit jaar komen er nog eens 13 nieuwe zenders bij.

Berlijn
In de Duitse hoofdstad zijn de commerciële stations Babelsberg Hitradio en Radio B2 gestart met uitzenden via DAB+. Voor B2 betekent dit een terugkeer, want het radiostation zond tot juni 2013 al uit via digitale etherradio, maar besloot toen deze capacteit in te zetten voor zusterstations Radio Gold en Star*Sat Radio.

Hamburg
Ook in Hamburg zijn er binnenkort mogelijk meer radiostations via DAB+ te ontvangen. De regionale mediaraad MA HSH is een verdeelprocedure voor DAB+capaciteit gestart. Het gaat om ruimte voor ongeveer 16 radiostations. Radiostations hebben tot september de tijd om zich te melden. De licenties worden voor een periode van 10 jaar toegewezen. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen