Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Tsjechië: Meer radiostations via DAB+ in Praag

DAB

Het aantal radiostations dat in de Tsjechische stad Praag via DAB+ is te ontvangen, is afgelopen week flink uitgebreid. Afgelopen donderdag heeft telecombedrijf Czech Radiokomunikace 12 nieuwe radiozenders toegevoegd aan de testmultiplex op kanaal 10D. Hierdoor zijn nu alle landelijke publieke zenders, alsmede veel populaire commerciële zenders via DAB+ te ontvangen.

Tsjechië telde tot voor kort slechts twee multiplexen: Teleko en RTI. Beide multiplexen verzorgen maar een deel van het land. Daarnaast maken deze multiplexen gebruik van zowel band III (die ook in Nederland en elders in Europa wordt gebruikt) als de L-Band.

Laatstgenoemde zou in Nederland eerst ingezet gaan worden voor lokale omroepen in Nederland, maar deze plannen zijn van de baan.  Veel DAB+ontvangers ondersteunen de L-Band niet eens.

Sinds maart van dit jaar is er in derde multiplex in de lucht. In de stad Praag test Czech Radiokomunikace op kanaal 10D met een uitzendvermogen van 126 W. Aanvankelijk waren er slechts vier radiostations te ontvangen, namelijk de publieke zenders CRo Radio Wave (jongerenzender) en CRo Vltava (kultuur), alsmede de commerciële zenders Europe 2 (hitzender) en Rockzone.

Afgelopen donderdag is het aanbod met 12 nieuwe zenders uitgebreid. Zo zijn nu ook de overige landelijke publieke zenders CRo Radiozurnal (nieuws), Dvojka (wetenschap, cultuur en historisch), Plus (analyses en achtergronden), Junior (kinderen), D-Dur (klassiek) en Jazz te ontvangen.

Ook zijn er commerciële radiostations toegevoegd. Dit zijn Frekvence 1 (popmuziek), BBC Worldservice en Pigy Radio (kinderzender) van de Franse mediagroep Lagardère, almede Radio Impuls (popmuziek en tevens de populairste zender van het land), zusterstation Český Impuls AM en Radio Dechovka (blaasmuziek) van mediagroep Londa.

De multiplex van Czech Radiokomunikace heeft een potentieel bereik van 800.000 luisteraars. Dit is ongeveer tweederde van de inwoners van Praag. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen