Kies je favoriete radiostation

Dossiers

In gesprek met: Edwin Meerman [Radio M Utrecht]

In gesprek met?

Hij is inmiddels 43 jaar, werkte bij verschillende zenders door de jaren heen zoals de oude ‘piraten’ Delta 90 in Nijmegen en Roulette 103 in Baarn. Ook bij tal van lokale omroepen verspreid over het land tot hij in 1994 startte bij Radio 10 Gold. Vier jaar later volgde de overstap naar Radio M Utrecht waar hij sindsdien dagelijks te horen is.

Meteen even actueel: het gaat goed met Radio M Utrecht, hoe komt dat?
We hebben ons de laatste jaren meer gericht op een oudere doelgroep. Interesse voor regioradio begint meestal pas bij 40+ en daar hebben we onze content en muziek op aangepast. Sinds we daarmee bezig zijn zit Radio M Utrecht duidelijk in de lift met als resultaat een prachtig cijfer van 12.3% bij de jongste meting (mei/juni 2014). We zijn daarmee inmiddels de tweede zender van de provincie Utrecht.

Het is de combinatie van de muziek van toen en nu, het regionieuws, leuke gasten en onderwerpen en er zijn er allerlei thema's door het jaar heen zoals: De gouden week, Week van de sixties, een Franse dag, een Duitse dag, en onlangs nog een dag met muziek uit de jaren vijftig. De jaren vijftig en zestig zijn nog voor mijn tijd maar vind het geweldig en heb gelukkig alles van huis uit al meegekregen.

Ik vond het leuk deze hits de laatste jaren aan onze database toe te voegen. Het is trouwens nog best opvallend hoeveel mensen onder de 40 naar ons luisteren! Elvis, The Beatles en The Rolling Stones zijn van alle tijden en generaties.

Welke programma’s presenteer je nu op Radio M Utrecht?
Sinds 2008 presenteer ik het Nederlandse uur tussen 09.00 en 10.00 in de ochtend (93 1.NL) en daarin draai ik eigenlijk alle Nederlandstalige muziek uit de afgelopen zestig jaar. Dus van Dorus tot en met de 3J’s. Er zitten ook best veel liedjes tussen die je niet vaak meer hoort maar ooit wel succesvol waren. Ik heb dus een heel afwisselend uurtje muziek en dat motiveert enorm. We doen daarbij nog een spelletje en er is vaak wel iets te melden over de artiesten/platen die ik draai.

Het Nederlandse lied is populairder dan ooit. Het is leuk om in de ochtend radio te maken omdat je dan nog fris bent en -het is een klassieker- maar je hebt dan de meeste luisteraars en dat is mooi meegenomen. Maar ik doe andere uren in de middag en avond met net zoveel plezier.

Zo langzamerhand heb ik alle programma’s wel een keer gedaan denk ik, zelfs een sportuitzending! Jammer was dan wel, ik meen dat het in 2005 was, dat we er pas na een half uur achter kwamen dat we door een technische storing niet op zender waren (en ik had me nog wel zo goed voorbereid omdat ik doorgaans niet zo sportminded ben) haha.

Verder presenteer ik vooral de programma’s met oude hits in de middag en op zaterdag- en zondagavond. Maar niet onregelmatig val ik in voor andere uren wat het geheel dus heel afwisselend maakt, en dat alles vanuit een gloednieuwe studio is die helemaal aangepast is aan de eisen van deze tijd.

Je draait veel oude(re) muziek in je programma’s, vind je dat niet jammer?
Integendeel! Misschien beetje een oude ziel? Zou kunnen…;-). Ik vind het leuk en heb dat eigenlijk al mijn hele leven die interesse voor het verleden. Je kunt het vaak heel goed combineren met het heden. Ben overigens altijd op de hoogte van actuele zaken want dat hoort bij het vak. Maar we werken met de radio vooral voor een oudere doelgroep en in onze programma’s draaien we veel muziek op hen gericht. Het Muziekmuseum bijvoorbeeld en ook in mijn weekendprogramma in de avond draait het om ‘die goeie ouwe tijd’.

Vind het heerlijk bezig te zijn met de samenstelling van die avonduren, de oude (nieuws)fragmenten erbij te zoeken en het net zo mooi maken als je zelf wilt. Het leuke van de avond is weer dat mensen intensiever luisteren iets wat ik ook al merkte in mijn tijd bij Radio 10 Gold waar ik veel in de avond- en nachten zat.

Het zijn zeker geen massa’s maar dat hoeft ook niet want het is voor de liefhebbers en mensen die geen tv kijken. Daarnaast ben ik ook geïnteresseerd in nieuwe muziek maar wat meer selectief. Veel daarvan kan ik niet kwijt in mijn programma’s maar als ik wat leuks opmerk dan draai ik het thuis of in de auto.

Wat doe je verder nog?
Naast het presenteren van programma’s houd ik me bezig met vormgeving, continuïteit, inspreken voor tv en verzorg ik de thema’s. Verder zijn er altijd weer onverwachte dingen waar je voor komt te staan zoals onlangs nog de ‘Dag van nationale rouw’. Ik zorg er dan voor dat alles snel aangepast kan worden en er andere muziek klaarstaat voor de programma’s.

Verder ben ik drie jaar lang betrokken geweest bij Het Theater v/h Sentiment op Radio 2 als muzieksamensteller. Een hele leuke tijd en daar kon ik tevens mijn progressieve muziekvoorkeur een beetje in kwijt en dat was heel fijn. Voor mij zijn dat de krenten uit de pap.

Wat verwacht je van de toekomt van de radio?
Ik hoop dat er nog een mooie toekomst is weggelegd voor de regionale radio en het is spannend hoe de ontwikkelingen de komende jaren zullen gaan. De grote vraag is: hoe lang zenden we nog uit op de vertrouwde FM bijvoorbeeld en hoe snel (en òf) ook de oudere luisteraars over gaan schakelen naar digitale radio?

Het is een mooie ontwikkeling dat je inmiddels vrijwel overal kunt luisteren naar je favoriete station. En ja het wordt hoog tijd voor een radiozender voor 50+ op FM. En dat zegt iemand van 43 inderdaad! Haha.

Gerelateerde Artikelen