Zoek
Sluit dit zoekvak.

VS: Radio Disney verkoopt analoge radiofrequenties

Radio Disney gaat bijna al zijn analoge radiofrequenties in de Verenigde Staten verkopen. De kinderzender heeft besloten zich alleen nog maar met digitale distributie (internet en satelliet) bezig te houden. In totaal worden 23 frequenties, voornamelijk AM, verkocht. Alleen in Los Angeles blijft Radio Disney analoog via de ether beschikbaar.

Op 18 november 1996 ging Radio Disney van start met uitzenden. En de start had een Nederlands tintje. De eerste plaat die gedraaid werd, was “Get ready for this” van 2 Unlimited. In de beginjaren bracht Radio Disney een mix van Top 40 hits van jonge artiesten (teen pop) en muziek uit Disney programma’s. In de loop der jaren is de zender meer de kant van mainstream Top 40 op gegaan, waarbij de extreme platen ontbreken.

Lange tijd was Radio Disney is vele grote en kleine radiomarkten van de VS te beluisteren via de ether. De afgelopen jaren zijn echter veel radiostations afgestoten, waardoor Radio Disney sinds 2013 alleen analoog via de ether in 24 van de grootste radiomarkten van de VS.

Analoge radio: It’s a (too) small world after all
Afgelopen week kondigde Radio Disney aan bijna alle analoge radiofrequenties te gaan verkopen. Uit onderzoek van Disney is namelijk gebleken dat er nauwelijks analoog naar de zender geluisterd wordt. Het grote probleem van Radio Disney is namelijk dat, ondanks dat het een muziekstation is, voornamelijk uitzendt via AM. Alleen in Indianapolis heeft de zender een FM-frequentie.

Ruim 80% van de luisteraars van Radio Disney luistert via Sirius XM satellietradio, internet of de Disney app naar het station. Reden genoeg om bijna alle analoge frequenties in de etalage te parkeren. Radio Disney stopt eind september met zijn analoge radio-uitzendingen. In totaal worden 22 AM-frequenties en een FM-frequentie afgestoten. Bijna 200 medewerkers raken hierdoor hun baan kwijt.

Alleen in Los Angeles blijft het station uitzenden via de middengolffrequentie 1110 kHz (KDIS). Radio Disney is namelijk gevestigd Burbank onder de rook van Los Angeles. De frequentie is juridisch nodig om te kunnen blijven uitzenden. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten