Zoek
Sluit dit zoekvak.

Gemengde reacties op omroepplannen Dekker

[Update] In politiek Den Haag wordt wisselend gereageerd op de plannen voor de hervorming van de publieke omroep die staatssecretaris van Media Sander Dekker (VVD) maandag ontvouwde. D66 en regeringspartij VVD reageren positief. De SP kraakt kritische noten.

Dat het omroepbestel wordt opengebroken is een eerste stap richting meer concurrentie en creativiteit, reageert Kamerlid Kees Verhoeven (D66). “Nu het budget voor de publieke omroep niet langer alleen maar hoeft te worden besteed aan omroepen, maar zelfstandige makers, productiehuizen en andere marktpartijen direct hun programma’s kunnen aanbieden bij de NPO zal meer concurrentie ontstaan.”

Wel vindt Verhoeven dat dit niet het ‘eindstation’ moet zijn. De D66’er vindt dat er uiteindelijk een werkelijk open bestel moet komen, waarbij de omroepen als productiehuizen fungeren. Daarvoor zijn echter nog meer stappen nodig. Verhoeven is eveneens te spreken over het besluit dat de publieke omroep zich moet richten op informatie, educatie en cultuur en minder op entertainment.

Ton Elias van regeringspartij VVD is eveneens te spreken over de plannen. “Wie door de wat wollige teksten in de kabinetsbrief over ‘Hilversum’ heen leest, ontwaart een goed begin van het al jaren noodzakelijke openbreken van het verzuilde en vermolmde omroepbestel”, reageert hij. “Ook anderen dan omroepen krijgen toegang tot de publieke netten – en dat werd hoog tijd. Bovendien gaat voor het eerst sinds jaren de discussie over de inhoud van wat publieke omroep is in plaats van over structuren, poppetjes en gevestigde belangen.”

De SP reageert kritischer. Het omroepplan van Dekker dringt de publieke omroep naar de marge, omdat het slechts een aanvulling mag zijn op de commerciële zenders, stelt Jasper van Dijk op Twitter. Dat getuigt van een smalle blik, aldus de socialist.

[Update]
Volgens Jan Slagter, voorzitter van Omroep MAX, zijn de plannen ‘onthutsend’. “De presentatie was een puur VVD-congres. De kijker wordt de dupe, want je gaat zien dat slechts een klein deel nog contact gaat maken met de NPO. Die mensen willen van alles wat, dus ook luchtige programma’s.”

Slagter legt de nadruk op de toenemende verantwoordelijkheid van de NPO, waarbij de raad van bestuur volgens hem gaat meebeslissen over de inhoud van de programma’s. “Wie in de Raad komen is een politieke keuze. De politiek zit veel te dicht op de inhoud. Ik ga kijken of dat niet in strijd is met de Europese regelgeving.”

Met het verdwijnen van amusementsprogramma’s bestaat ook een kans dat het populaire Heel Holland Bakt van de zender verdwijnt. “Is dat amusement? Of is het infotainment? We leren mensen een taart te bakken. Dat is toch wel de educatie die Dekker wil”, aldus Slager, die de komende dagen op bezoek gaat bij enkele politieke partijen. Regionale omroepen reageren wel positief op de plannen. [Radio.NL/Novum]

Gerelateerde berichten