Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Frankrijk: Voorstanders digitale etherradio richten alliantie op

DAB

Voorstanders van digitale etherradio in Frankrijk hebben samen met WorldDMB, de internationale organisatie ter promotie van DAB(+), een alliantie opgericht. Het doel van de alliantie is om digitale etherradio te promoten bij het publiek en de belangen ervan te behartigen bij onder meer de overheid en de auto-industrie.

Frankrijk: Voorstanders digitale etherradio richten alliantie op Sinds eind juni heeft Frankrijk officieel digitale radio via de ether. In Parijs zijn inmiddels al 41 stations te ontvangen via ‘radio numérique terrestre’ (RNT), zoals de Fransen het noemen. In Marseille zijn 31 stations  in de lucht, terwijl in Nice 22 stations zijn te ontvangen. Uitgezonden wordt in DAB+ of DMB. In Lyon wordt momenteel door verschillende radiostations getest met DAB+.

Nog altijd is er grote verdeeldheid in de Franse radiowereld over RNT. Grote radiogroepen als NRJ, RTL en Lagardère en de Nationale Confederatie van Vrije Radio’s (CNRA) zijn nog altijd fel tegenstander van digitale etherradio, terwijl partijen als de SIRTI (vertegenwoordiger van een groot aantal regionale commerciële radiostations) en de SNRL (vertegenwoordiger van 600 lokale niet commerciële radiostations en daarmee één van de grootste verenigingen) juist voorstander zijn.

Groot probleem in Frankrijk was dat er geen overkoepelende organisatie is om RNT te promoten en de belangen ervan te behartigen. Daar komt nu verandering in. De SIRTI en de SNRL hebben samen met WorldDMB een alliantie opgericht voor RNT.

De nieuwe alliantie zal de promotie van RNT gaan coördineren, alsmede in gesprek gaan met de auto-industrie en de elektronica retailers om DAB+radio’s in auto’s en winkels te krijgen. Daarnaast roept de “Alliance pour la RNT” mediaregulator CSA op om zo snel mogelijk een tijdschema te publiceren voor de uitrol van RNT in Frankrijk. Met name Lyon, Straatsburg, Bordeaux, Toulouse, Nantes en Lille staan hoog op het verlanglijstje van de alliantie om snel te starten met RNT. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen