Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Meer radiostations via DAB+ in Baden-Württemberg

DAB

Een groot aantal inwoners van de Duitse deelstaat Baden-Württemberg kan genieten van een nog groter aanbod via DAB+. De publieke omroep SWR heeft de dekking van het eigen DAB+net uitgebreid naar vrijwel de hele deelstaat Baden-Württemberg. Daarnaast starten acht commerciële stations met uitzenden via DAB+.

Meer radiostations via DAB+ in Baden-WürttembergEigen net voor commercieel en publiek
De afgelopen jaren zond de Südwestrundfunk (SWR) uit via verschillende DAB+netten. In het zuiden van Baden-Württemberg heeft de omroep een eigen DAB+net in de lucht op kanaal 8D.

In het noordoosten is een eigen net in de lucht op kanaal 9D, terwijl in de strook Ulm, Stuttgart, Mannheim, Karlsruhe, Freiburg wordt uitgezonden via een ‘gemengd net’ op kanaal 11B.

Op het gemengde net zenden ook commerciële radiostations uit. Dit zijn momenteel Big FM Worldbeats, LiveRadio, Schwarzwaldradio en Ego FM.

Eerder dit jaar bleek dat er veel belangstelling is van commerciële radiostations om te gaan uitzenden via DAB+ in Baden-Württemberg. Aanvankelijk was er maar plaats voor drie nieuwe stations op dit DAB+net. De SWR heeft hierop besloten om het eigen DAB+net versneld uit te bouwen om het gemengde net te verlaten, waardoor meer commerciële radiostations kunnen gaan uitzenden via DAB+.

Uitbreiding naar het noordwesten
Vanaf 1 december zijn SWR1 BW, SWR2, SWR3, SWR4 BW, SWR Info en Das Ding alleen nog via de eigen DAB+netten te ontvangen in de deelstaat. Om het wegvallen van het gemengde net te compenseren zijn de afgelopen twee weken zeven nieuwe zenders aangezet, waardoor kanaal 9D nu in het hele noordelijke gedeelte van Baden-Württemberg te ontvangen is. De nieuwe zenders staan in de buurt van onder meer Stuttgart, Mannheim, Karlsruhe en Heilbronn.

Regionaal
Doordat de SWR nu uitsluitend via een eigen DAB+net uitzendt, is het nu ook mogelijk om alle regionale edities van SWR4 BW uit te zenden via DAB+. Dagelijks wordt het programma van SWR4 BW voor in totaal 4,5 uur regionaal ontkoppeld in acht verschillende edities. Vanaf 8 december zijn de vier zuidelijke edities te ontvangen op kanaal 8D, terwijl de vier noordelijke edities via kanaal 9D te ontvangen zijn.

Meer commerciële radio via DAB+
Op 1 december starten Baden FM (Freiburg), Die Neue Welle (Karlsruhe), Die Neue 107.7 (Stuttgart), Donau 3 FM (Ulm), Hitradio Ohr (Offenburg), Radio Regenbogen (Mannheim), Radio 7 (Ulm) en Radio VHR, een internetzender met overwegend schlagermuziek, met uitzenden via DAB+ op kanaal 11B. Radio Ton, (Heilbronn) volgt in het nieuwe jaar, terwijl LiveRadio juist stopt met uitzenden. Deze plek wordt waarschijnlijk door de christelijke softpopzender Radio Paradiso uit Berlijn ingenomen.

Naast de regionale DAB+netten is in de regio’s Freiburg, Ulm, Stuttgart, Mannheim en Karlsruhe ook het landelijke DAB-net te ontvangen met stations als Deutschlandfunk, Radio Bob, Sunshine Live en Schlagerparadies. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen