Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Noorwegen: Ook Bergen en Trondheim krijgen lokale DAB+netten

DAB

In navolging op Oslo krijgen ook de Noorse steden Bergen en Trondheim lokale DAB+netten. Vanaf maart 2015 kunnen lokale en internet radiostations digitaal via de ether gaan uitzenden in hun eigen regio. Met de toevoeging van deze twee steden zijn zes van de 37 lokale DAB+netten in de lucht, maar kan wel bijna de helft van de bevolking lokale radio via DAB+ ontvangen.

Sinds half jaren ’90 zendt de Noorse publieke radio NRK al zijn radioprogramma’s via Digital Audio Broadcasting uit. Via diverse lokale en regionale multiplexen zendt de omroep de regionale programma’s van P1 uit, alsmede P2, P3 en een aantal themakanalen. Ook via het landelijke multiplex zijn nog eens vier themakanalen van de NRK te ontvangen, alsmede de landelijke commerciële radiostations P4 en Radio Norge. Sinds 2010 zijn ook de (lokale) stations Radio 1, NRJ Noorwegen, Radio Rock en P5 Bergen landelijk via DAB te ontvangen.

Maar ook lokale en internet radiostations kunnen uitzenden via DAB+. In oktober 2013 ging in de regio Oslo het eerste lokale DAB+ de lucht in. Inmiddels zijn er in heel Noorwegen vier lokale netten in de lucht.

Volgend jaar wordt een belangrijke stap gezet door de ingebruikname van lokale netten in Bergen en Trondheim, de tweede en derde stad van Noorwegen. Een licentie hiervoor is verleend aan Digitalradio Norge, die de multiplexen samen met SBS Radio en zenderexploitant Norkring gaat exploiteren.

Na de ingebruikname van de netten van Bergen en Trondheim kunnen bijna 2,5 miljoen Noren, bijna de helft van alle inwoners, lokale radio via DAB+ ontvangen. Uitzenden via het net voor Bergen, met een potentieel bereik van 340.000 luisteraars kost ongeveer 700 euro per maand. Voor Trondheim, met een potentieel bereik van 230.000 luisteraars, komen de kosten op ongeveer 600 euro per maand.

Het is de bedoeling dat in totaal 37 lokale DAB+netten de lucht in gaan. De reden dat de uitrol van deze lokale netten zo langzaam gaat, ondanks dat digitale radio al een marktaandeel van ruim 50% heeft in Noorwegen, is dat licenties voor deze netten slechts tot en met 2016 lopen. En deze licenties zullen niet automatisch verlengd worden, waardoor er geen enkele garantie voor de toekomst is.

Komend voorjaar wil de Noorse regering een knoop door gaan hakken over de toekomst van de lokale DAB+netten. Ook wordt dan een beslissing genomen over de afschakeling van FM, wat mogelijk al in 2017 gaat gebeuren. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen