Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Luisteraars boos over verdwijnen Kerrang van DAB in Birmingham

DAB

Bauer Media heeft zich de woede van vele luisteraars op de hals gehaald door Kerrang Radio buiten Londen niet meer via DAB door te geven. De rockzender werd op een tiental lokale DAB-netten, waaronder Birmingham, Manchester en Glasgow doorgegeven, maar is hier afgelopen vrijdag vervangen door Absolute Radio 90s.

Luisteraars boos over verdwijnen Kerrang van DAB in Birmingham Met name uit de regio Birmingham regent het klachten. Kerrang Radio heeft hier een schare groep luisteraars, omdat de zender hier jarenlang ook op FM te ontvangen was. In mei 2013 werd Kerrang onverwachts van FM gehaald, om plaats te maken voor Planet Rock.

Luisteraars werd destijds geadviseerd om een DAB-radio te kopen om naar Kerrang te kunnen blijven luisteren. Nog geen half jaar later werd de dekking van Kerrang via DAB in de regio Birmingham al flink verkleind, omdat het regionale DAB-net van MXR uit de lucht werd gehaald. Tot groot ongenoegen van luisteraars was de zender hierdoor alleen nog in de stad Birmingham zelf via DAB te ontvangen.

Door Kerrang in Birmingham en enkele andere steden van DAB te halen heeft eigenaar Bauer zich de woede van vele luisteraars op de hals gehaald. Via onder meer Facebook regent het dan ook klachten. Wekelijks luisteren er zo’n 880.000 mensen naar het station.

Bauer heeft de capaciteit van Kerrang nodig voor Absolute Radio 90s. Het digitale themakanaal van Absolute Radio zendt momenteel nog uit via de landelijke multiplex van Digital One. Vanaf januari 2015 is de softpopzender Magic op deze plaats te horen. Daarom is Bauer nu bezig om Absolute Radio 90s te migreren naar lokale DAB-netten.

Voor luisteraars van Absolute Radio 90s betekent de migratie in elk geval een kleine vooruitgang in de kwaliteit. In plaats van 64 kbps mono (MP2) via de landelijke multiplex is de zender in 80 kbps mono (MP2) via de lokale multiplexen te ontvangen. In Londen is Kerrang bovendien verhuist van het lokale DAB-net London 1 naar London 2, terwijl op London 1 is Absolute Radio 90s toegevoegd.

Vrijdag heeft Bauer ook Kissfresh en Kisstory, digitale zusjes van de hitzender Kiss, toegevoegd aan het DAB-aanbod in Londen. Kisstory zal begin januari ook gaan uitzenden via lokale DAB-netten in onder meer Kent, Nottingham en Cambridge. Opvallend is dat Absolute Radio 00s gestopt is met uitzenden via DAB in Londen, terwijl het station juist is gestart met uitzenden in het noordwesten van Schotland. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen