Zoek
Sluit dit zoekvak.

Iraanse film wint Gouden Beer in Berlijn

Op het 65e filmfestival van Berlijn is zaterdag de Iraanse film Taxi van de vastgezette Jafar Panahi als beste film bekroond met de filmprijs Gouden Beer.

Op het 65e filmfestival van Berlijn is zaterdag de Iraanse film Taxi van Jafar Panahi als beste film bekroond met de filmprijs Gouden Beer.

Panahi staat erg kritisch tegenover het door ayatollahs gedomineerde regime in zijn land en is daarom in 2010 gevangen gezet. Taxi is de derde film die Panahi sindsdien naar het buitenland wist te smokkelen. In de film speelt hij een taxichauffeur die openhartige klanten rondrijdt.

Britten hebben de Zilveren Beren in Berlijn gewonnen. Het zijn Charlotte Rampling als beste actrice en Tom Courtenay als beste acteur, beiden voor hun rol in de film 45 Years van Andrew Haigh. Die film gaat over een huwelijk dat zich opmaakt voor een feestelijk jubileum, maar in problemen raakt door de mededeling van de Zwitserse autoriteiten dat het gaaf gebleven lijk van het ex-liefje Katya van de man in een gletsjer is teruggevonden, 50 jaar na haar dood.

[NOVUM]