Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Haagse radiopiraten in Andere Tijden op NPO2 (filmpje)

Medianieuws

Na het uit de lucht halen van de zeezenders Veronica en Noordzee krijgt de overheid te maken met nieuwe concurrentie voor de publieke omroepen. Dit keer echter illegaal. Piratenzenders schieten als paddenstoelen uit de lucht. Het geschiedenisprogramma “Andere Tijden” staat dinsdag in het teken van de Haagse radiopiraten.

Den Haag wordt in de jaren ‘70 dé radiopiratenstad van Nederland. Tientallen ‘vrije jongens’ duiken vanuit de huiskamer of vanaf de zolder de ether in. Bij het publiek zijn de piratenzenders populair. Rechtstreeks contact met de luisteraars, verzoekplaatjes, lokale advertenties; er blijkt behoefte te zijn aan kleinschaligheid en gemeenschapsgevoel. Alles waar Hilversum volgens de fans niet in voorziet.

Rob Candy van Radio Centraal een goed draaiende “volkszender”, zoals hij het zelf noemt. Maar de piraten worden steeds ambitieuzer en professioneler. Hofstad Radio, vanaf begin jaren ’80 in de lucht, presenteert zich als een volwaardige zender met lokaal nieuws en talenten als Jeroen van Inkel, Adam Curry, Wessel van Diepen (Martin Kortooms) en Rick van Velthuysen (Rick de Vries).

Naarmate de ambities groeien en de zenders commerciëler worden, neemt de jacht van de Radio Controle Dienst (RCD) van de PTT toe. John Roth en Cor Moerman, opsporingsambtenaren van de RCD, erkennen dat het beleid in de loop van de jaren ’80 steeds harder wordt.

De ene inval volgt op de andere, apparatuur wordt in beslag genomen, er worden hoge boetes uitgedeeld. Als uiteindelijk de wet zodanig wordt gewijzigd dat illegaal zenden een misdrijf wordt en je er zelfs voor in de gevangenis kan belanden, is de rek er bij de meeste piraten uit.

Maar het is niet alleen de wet en de RCD die de piraten eind '80 de nek omdraaien: Hilversum ziet in dat er behoefte is aan lokale zenders en dus komen er regionale en lokale omroepen met een officiële status. Het avontuur en het improviseren is daarmee, zoals Jeroen van Inkel opmerkt, helaas voorbij.

Het geschiedenisprogramma “Andere Tijden” gaat dinsdag 17 maart terug naar Den Haag in de jaren ’70 en ’80 als piratenzenders hoogtij vieren. De uitzending is om 21.20 uur te zien op NPO2.

Ook op Youtube zijn vele filmpjes te vinden van radiopiraten uit de jaren ’70 en ’80. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen