Search
Close this search box.

Afscheid Black Sabbath afgezegd

Het vorige maand aangekondigde afscheidsconcert van Black Sabbath in november van dit jaar in Japan gaat niet door. Dat laat de metalband donderdag weten in een korte boodschap op de Facebookpagina van de groep. In plaats van de band zal zanger Ozzy Osbourne met een aantal speciale gasten optreden tijdens het Ozzfest festival waar Sabbath geprogrammeerd was.

,,Ondanks eerdere berichten zal Black Sabbath dit jaar niet op Ozzfest Japan verschijnen; in plaats daarvan zal de naamgever van het festival, Ozzy Osbourne (met vrienden) optreden,” meldt de groep. Osbournes vrouw en manager Sharon liet in maart in een verklaring weten dat het Japanse optreden van de band het afscheid van de groep zou zijn, nadat Ozzy Osbourne afgelopen najaar nog had gerept over complete afscheidstournee.

Een reden voor het afzeggen wordt niet gegeven. Evenmin is bekend of het iets te maken heeft met de gezondheidstoestand van gitarist Tony Iommi. Kort nadat Black Sabbath eind 2011 een reünie in de originele – en meest beroemde – bezetting met zanger Izzy Orbourne en bassist Terence ‘Geezer’ Butler had aangekondigd, kreeg Iommi te horen dat hij kanker had. Zowel de tournee als de opnamen voor een nieuw Sabbath-album deed Iommi tussen de behandelingen van zijn ziekte door.

Black Sabbath legde met de hit Paranoid in 1970 de basis voor de hardrockstroming die later ‘metal’ zou gaan heten. Het reüniealbum 13 kwam op de eerste plaats binnen in de Engelse hitlijst en daarmee vestigde de groep een record: een tijdspanne van 43 jaar tussen twee opeenvolgende nummer één albums was nog niet eerder voorgekomen. In november 2013 speelde Black Sabbath voor het laatst in Nederland, in de ZiggoDome.

 

[NOVUM]