Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Poolse publieke radio breidt DAB-dekking uit naar 52%

DAB

Polskie Radio, de Poolse publieke radio, timmert momenteel hard aan de weg als het om digitale radio gaat. Inmiddels kan 52% van de bevolking de landelijke en regionale publieke radiostations via DAB+ ontvangen. Dekking is er in vrijwel alle grote steden.

Poolse publieke radio breidt DAB-dekking uit naar 52% Polskie Radio begon oktober 2013 met de uitrol van haar landelijke DAB+net. In eerste instantie was er alleen dekking in en om de steden Warschau en Katowice. In augustus kwamen hier Wrocław en Szczecin bij, waarna in december Gdańsk, Łódź, Kielce, Poznań, Krakau en Opole volgden. De laatste zes zenders zouden eigenlijk al in oktober de lucht in gaan.

Met de ingebruikname van zenders in Białystok, Koszalin, Lublin, Olsztyn, Rzeszów en Zielona Góra begin april ligt zenderexploitant Emitel weer op schema met de uitrol. Later dit jaar en in 2016 komen er ook nog zenders bij in onder meer Bydgoszcz, Kalisz, Siedlce en Płock.

Momenteel kan 52% van de inwoners van Polen het DAB+net van de Poolse publieke radio ontvangen. Ongeveer 37% van het landoppervlak wordt gedekt. Het is de bedoeling dat er in 2020 landelijke dekking is.

In tegenstelling tot Nederland zendt het DAB+net van de publieke omroep niet overal in het land op hetzelfde kanaal uit. Polskie Radio heeft gekozen voor regionale netten, die gezamenlijk landelijke dekking hebben.

Naast de landelijke zenders Jedynka (1), Dwójka (2), Trójka (3) en Czwórka (4), Polskie Radio dla zagranicy (De Poolse Wereldomroep), PR24 (nieuws) en Radio Rhytm zenden ook de regionale publieke stations uit via dit netwerk. Hierdoor wordt bijvoorbeeld in Warschau (kanaal 6B) Radio Dla Ciebie doorgegeven, terwijl in Katowice (kanaal 10A) Radio Katowice te ontvangen is en in Gdańsk (kanaal 10D) Radio Gdańsk.

Begin deze maand is Polskie Radio ook gestart met Radio Dzieciom, een zender voor kinderen tot 8 jaar. Deze zender is uitsluitend digitaal te ontvangen. Ook de regionale radiostations hebben plannen voor een extra themakanaal. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen