Kies je favoriete radiostation

Dossiers

BBC komt met nieuw ondertiteld dramakanaal in Nederland

Medianieuws

De BBC komt in Nederland met een televisiekanaal voor Brits drama. Op het kanaal BBC First zijn series te zien als Wolf Hall, Silent Witness, The Musketeers en Last Tango in Halifax. Alle programma's zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling, liet de zender woensdag weten.

BBC First is vanaf 16 mei gratis te zien bij KPN, voor iedereen die interactieve televisie heeft. Uitbreiding met andere aanbieders staat op stapel. Nederland is het eerste niet-Engelstalige land waar de BBC zijn televisiekanaal voor drama introduceert.

“Nederland is een belangrijke markt voor ons”, zegt Paul Dempsey, die bij verantwoordelijk is voor de lancering van het dramakanaal. De programma’s van de ‘gewone’ BBC worden in ons land al goed bekeken.

Het kanaal is een onderdeel van BBC Worldwide, de commerciële tak van de Britse staatsomroep. De introductie van de Nederlandse versie is een van de stappen die BBC Worldwide onderneemt om wereldwijd een publiek te bereiken. Het is al te zien in Australië.

BBC First
In Australië werd het dramakanaal van de Britse omroep al prima ontvangen en straks is Nederland aan de beurt. BBC First trapt af met een combinatie van bewezen successen en nieuw drama. Het aanbod bestaat onder meer uit de historische dramaserie Wolf Hall, de politieserie Silent Witness, het tragikomische Last Tango in Halifax en het tweede seizoen van kostuumdrama The Musketeers. Gabriele Galassi, het hoofd van de Benelux-tak van BBC Worldwide, noemt het nieuwe kanaal dan ook niet voor niets 'de thuishaven van het Britse drama'.

Volgens Galassi heeft wereldwijd geen ander bestaand kanaal zoveel Brits drama van topkwaliteit in huis als BBC First."Daarmee onderscheiden we ons." Hij benadrukt in gesprek met BuzzE dat het een typisch Nederlands kanaal wordt 'van een typisch Britse omroep'.

Zo zijn alle series voorzien van Nederlandse ondertiteling en is er vanaf de lancering een Nederlandstalige website met onder andere programma-informatie in de lucht. KPN heeft in Nederland de primeur, maar de topman laat weten dat er plannen zijn voor uitbreiding met andere aanbieders.

Galassi verwacht vooral veel van Wolf Hall, vanwege de manier waarop het verhaal in beeld wordt gebracht en het indrukwekkende acteerwerk. Hij denkt dat Nederland ook gaat smullen van Silent Witness en Death in Paradise, een luchtige detectiveserie over een Britse rechercheur die zaken moet oplossen op een Caraïbisch eiland. "Maar hij heeft een hekel aan zon en strand." Galassi hoopt dat het Nederlandse publiek BBC First snel zal omarmen. "Nederland was eigenlijk een heel logische keuze. Series van de BBC worden hier vaak goed bekeken." [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen