Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Deutschlandradio Kultur verbetert uitzendkwaliteit via DAB+

DAB

De Duitse landelijke publieke zender Deutschlandradio Kultur is in een nog beter kwaliteit te beluisteren via DAB+. Sinds dinsdag is de bandbreedte van de zender verhoogd naar 112 kbps en wordt er ook een betere foutcorrectie toegepast. Ook zusterstation DRadio Wissen heeft nu meer bandbreedte ter beschikking.

Deutschlandradio Kultur verbeterde in september haar uitzendkwaliteit al door om te schakelen van DAB naar DAB+. Nu maakt het station, dat ook veel specialistische en klassieke muziek uitzendt, nog een stap vooruit. De bandbreedte is verhoogd van 96 naar 112 kbps. Het station kan hierdoor in de toekomst ook in Surround uitzenden. En door de betere foutcorrectie is het station nu ook beter te ontvangen bij minder signaal, bijvoorbeeld aan de rand van het verzorgingsgebied van een zender.

Ook DRadio Wissen heeft haar bandbreedte verhoogd en zendt nu met 96 kbps uit in plaats van 88. Zowel Deutschlandradio Kultur als DRadio Wissen zijn via de landelijke multiplex op kanaal 5C te ontvangen.

De kwaliteitsverbetering van de twee publieke zenders in mogelijk geworden doordat de commerciële zender Lounge FM gestopt is met uitzenden via DAB+. Bij de overige commerciële zenders verandert er niets. Zij blijven gewoon uitzenden met bandbreedtes van 64 en 72 kbps, die ook in Nederland en andere landen veelvuldig gebruikt worden.

Uitbreiding dekking landelijke DAB-net
De komende jaren wordt de dekking van het landelijke DAB+net flink uitgebreid. Nog dit jaar komen er 24 nieuwe zenders bij. In 2016 volgen er nog eens 25, terwijl er in 2017 nog minstens 10 bijkomen. Om welke zenders het precies gaat is nog niet bekendgemaakt door zenderexploitant Media Broadcast.

Momenteel zendt het landelijke DAB-net uit via 61 zenders. Het net is door 63,4% van de Duitse bevolking buitenshuis te ontvangen. Binnenshuis ligt de dekking op ruim 58%. Dekking is er in vrijwel alle grotere steden en op veel doorgaande Autobahen.. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen