Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Zenders Markelo en Irnsum in gebruik voor regio DAB+netten

DAB

Met de ingebruikname van de zenders Markelo (Overijssel) en Irnsum (Friesland) is een verdere stap gezet in de uitrol van de regionale DAB+netten. De komende weken worden meer nieuwe zenders aangezet om de ontvangst verder te verbeteren. Via de regionale DAB+netten zenden momenteel alleen de regionale publieke stations uit.

Zenders Markelo en Irnsum in gebruik voor regio DAB+netten Op 15 maart startten de eerste regionale radiostations met uitzenden via DAB+.

In Zuidwest-Nederland gingen Omroep Zeeland, Omroep Brabant en Radio Rijnmond van start op kanaal 9D.

Op 30 april werden ook de eerste zenders voor de regionale DAB+netten voor Zuidoost-Nederland (kanaal 7A), Oost-Nederland (kanaal 6B) en Noord-Nederland (kanaal 9D) aangezet.

Inmiddels staan alle zenders voor het net voor Zuidoost-Nederland aan. Aan het zenderpark voor Noord- en Oost-Nederland wordt momenteel nog hard gewerkt door zenderexploitant Broadcast Partners. Een aantal zenders moet nog geïnstalleerd worden, terwijl op andere locaties via noodinstallaties wordt uitgezonden.

Afgelopen vrijdag is een flinke stap gezet in de uitrol van de DAB+netten voor Noord- en Oost-Nederland. Zo is de zender Irnsum in gebruik genomen, waardoor Omrop Fryslan en RTV NH in grote delen van Friesland via digitale etherradio te ontvangen zijn. Uitgezonden wordt op kanaal 9D.

In Overijssel is de zender Markelo aangezet. Hierdoor zijn in Salland en delen van Twente, de Veluwe en de Achterhoek Radio Noord, Omrop Fryslan, Radio Drenthe, Radio Oost, Omroep Flevoland, Radio Gelderland en Radio M Utrecht via DAB+ te ontvangen. Uitgezonden wordt op kanaal 6B.

De komende weken worden meer nieuwe zenders aangezet. Op dit moment wordt er onder meer hard gewerkt aan een nieuwe antenne-installatie in Hoogersmilde voor het DAB+net Oost-Nederland.

Op 1 september starten ook de regionale commerciële radiostations met uitzenden via DAB+. Dan worden ook de eerste zenders voor het DAB+net West-Nederland aangezet, waardoor grote delen van Noord-Holland en Zuid-Holland regionale radio via DAB+ kan ontvangen.

De verkoop van DAB+ontvangers groeit momenteel gestaag. In de eerste drie maanden van 2015 werden er 20.000 ontvangers verkocht. In heel 2014 gingen er 52000 DAB+radio’s over de toonbank. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen