Search
Close this search box.

Jeremy Clarkson: slot Top Gear samenraapsel

De finale van Top Gear die de BBC zondagavond uitzendt is volgens presentator Jeremy Clarkson in elkaar geflanst. De special van 75 minuten is een compilatie van filmpjes die zijn gedraaid voordat Clarkson aan de kant werd gezet omdat hij bij opnames een producent had geslagen. In The Sun zegt Clarkson: ”BBC Two zendt een editie van Top Gear uit die in elkaar is samengeflanst uit twee reportages die zijn gemaakt voordat ik werd ontslagen. Een daarvan is trouwens erg goed.”

De BBC noemt de laatste aflevering van het autoprogramma de zwanenzang van Clarkson en zijn collega’s James May en Richard Hammond, die beiden niet langer aan de autoshow willen meewerken. De BBC verwacht dat de laatste aflevering kijkcijferrecords breekt. De best bekeken aflevering van Top Gear was die met de Engelse Formule 1-coureur Lewis Hamilton in december 2007.

Clarkson heeft alleen een voice-over ingesproken voor de Top Gear-finale, al is hij daar niet voor betaald. James May en Richard Hammond praten de rest van de uitzending aan elkaar, maar niet in de gebruikelijke Top Gear-studio en zonder publiek.

Uitvoerend producent Andy Wilman zegt dat het treurig en verschrikkelijk was de compilatie te maken. “De films zijn goed, maar ze zijn nooit gemaakt om deze druk te dragen, dat dit het laatste zal zijn dat de kijkers van ons van Top Gear te zien krijgen”, zegt Wilman in The Guardian. “Wat ik heel navrant vind is dat ze niet de meest ambitieuze films zijn die we ooit hebben gemaakt, maar per ongeluk komt het kameraadschap erg sterk naar voren.”

In de laatste aflevering rijden de presentatoren door Groot-Brittannië in klassiekers, een Fiat 124 Spider, een MGB GT en een Peugeot 304 cabriolet. Clarkson zegt te zullen kijken met natte ogen. ”Want mijn God, het was een helse periode. Maar ik zal Top Gear niet missen, ik kan doorgaan bij andere zenders.”

Chris Evans volgt Jeremy Clarkson op bij Top Gear. Hij zoekt via open audities mede-presentatoren voor het nieuwe seizoen van de autoshow. [NOVUM]