Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Frankrijk: Radiozenders BFM Business en RMC in andere handen

Medianieuws

De Franse radiostations BFM Business en RMC komen in andere handen. Hiervoor wordt NextRadioTV, die naast de radiostations ook de tv-zender BFM TV bezit, overgenomen door kabelmaatschappij Altice van de Franse multimiljonair Patrick Drahi. Met de overname is een bedrag van ongeveer 600 miljoen euro gemoeid.

Frankrijk: Radiozenders BFM Business en RMC in andere handen BFM Business is sinds 1992 in diverse grote steden te ontvangen. Het station brengt overwegend financieel en zakelijk nieuws. RMC, oftewel Radio Monte Carlo, is één van de oudste commerciële zenders van Frankrijk. Het station brengt overwegend nieuws, sport en praatprogramma’s. RMC is in vrijwel heel Frankrijk op FM te ontvangen.

Sinds 2000 is RMC eigendom van NextRadioTV, een bedrijf van voormalig NRJ-baas Alain Weill. Saillant detail is dat Weill opstapte bij NRJ kort nadat een overname van RMC door de zwarte panter op een flop uitdraaide. Twee jaar later nam NextRadioTV BFM over.

Om de overname van NextRadioTV door Altice mogelijk te maken, wordt eerst een joint venture opgericht. Weill zal aantreden als voorzitter van het nieuwe bedrijf en krijgt een aandeel van 51%. Tevens brengt Weill zijn 48,6% stemrecht in NextRadioTV onder in de nieuwe joint venture.

Daarna zal het nieuwe bedrijf een vrijwillig bod gaan doen op alle aandelen van NexRadioTV. Er wordt 37 euro per aandeel geboden. Dit is ongeveer 30% meer dan de gemiddelde waarde van het aandeel van het afgelopen half jaar. Medio 2019 zal Drahi middels Altice uiteindelijk het volledige kapitaal van de groep in handen kunnen krijgen.

Drahi bezit al de Franse kranten Libération en L'Express en een dozijn andere bladen. In Israël heeft hij onder meer een nieuwszender. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen