Kies je favoriete radiostation

Dossiers

VK: Test met goedkope software-based DAB gestart in Manchester

DAB

Na Brighton is nu ook in de stad Manchester de test met goedkope software-based DAB-uitzendingen van start gegaan. Momenteel zijn op kanaal 10B acht radiostations te ontvangen. De komende dagen zal het aanbod uitgebreid worden naar tien.

VK: Test met goedkope software-based DAB gestart in ManchesterMet deze test geeft mediaregulator Ofcom gehoor aan de roep van kleine commerciële lokale stations, internetstations en community stations. Vrijwel alle grotere lokale en regionale radiostations zenden momenteel al uit via DAB, maar de kleinere stations dreigen de digitale sneltrein te missen door de hoge kosten.

Begin augustus startte in Brighton al een test met goedkope software-based DAB. Het voordeel van op software gebaseerde DAB-uitzendingen is dat hiervoor geen tienduizenden euro’s aan hardware nodig is. De software draait gewoon op een simpele (Rasberry Pi) computer. Voor een slordige 4000 euro kan een radiostation hierdoor al via DAB of DAB+ uitzenden. Daarnaast is de software gratis beschikbaar via internet.

Afgelopen week is ook de test in Manchester van start gegaan. Licentiehouder Niocast zendt momenteel met 100 W uit op kanaal 10B vanaf de 86 meter hoge Manchester One toren in het centrum van de stad. De uitzendingen zijn dan ook in een groot deel van de stad te ontvangen.

Momenteel zijn acht radiostations te beluisteren, die met een bandbreedte van 96 kbps en 128 kbps in de oude MP2-standaard uitzenden. Te ontvangen zijn Gaydio, Chris Country, het lokale station Revolution 96.2, Unity Radio, het foptelefoontjeskanaal van radiodeejay Steve Penk, Max en London Greek Radio. Daarnaast zendt Manchester Business Radio een boodschap uit dat de uitzendingen op 21 september van start gaan.

Later deze week start ook Panjab Radio met de uitzendingen. Voor de doorgifte van de Ierse publieke zender RTE Radio 1 loopt nog een procedure om toestemming te krijgen. De test in manchester duurt, net als in andere regio’s, negen maanden. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen