Kies je favoriete radiostation

Dossiers

NPO gaat gestaag door met uitrol DAB+net

DAB

De uitrol van het DAB+net van de NPO gaat in een rap tempo door. Door het rustige najaarsweer kan KPN Broadcast Services zonder hinder doorgaan met het ophangen van antennes en het plaatsen van zenders. De afgelopen weken zijn dan ook de zenders Ittervoort/Hunsel, Breda, Sittard, Oostburg, Terneuzen en Groenlo aangezet.

NPO gaat gestaag door met uitrol DAB+net De NPO is druk bezig de ontvangst via DAB+ fors te verbeteren om onder meer een alternatief te bieden voor het verdwijnen van Radio 5 van de middengolf. De fase 3 uitbreiding van DAB+ was oorspronkelijk voorzien voor 2017.

In totaal komen er 22 zenders bij om de DAB+ontvangst van de NPO in Nederland te verbeteren. Deze worden gefaseerd aangezet.

Uitrol Limburg en Brabant afgerond
Met het in gebruik nemen van de zenders Sittard en Ittervoort/Hunsel is de uitrol in de provincie Limburg afgerond. Beide zenders zorgen voor betere ontvangst in Midden-Limburg. Eerder werden hier al de zenders Eys en Heerlen aangezet.

Ook in de provincie Noord-Brabant is de uitrol al afgerond. Nadat eerder al de zenders Roosendaal en Oss aangezet werden, is nu ook de zender Breda in gebruik genomen.

In Zeeland is een belangrijke stap gezet met de ingebruikname van de zenders Oostburg en Terneuzen in Zeeuws-Vlaanderen. In de Achterhoek is de ontvangst verbeterd door een zender in Groenlo. Ook in Winterswijk zijn de antennes al bevestigd. Verwacht wordt dat deze zender op korte termijn aangezet wordt.

Verdere uitrol
De komende maanden wordt het DAB+net van de NPO, afhankelijk van de vergunningen en de weersomstandigheden, verder uitgebreid. In de provincies Groningen, Friesland, Noord-Holland, Zeeland, Gelderland en Overijssel komen er nog nieuwe zenders bij.

Verwacht wordt dat de uitrol van fase 3 eind februari 2016 afgerond wordt. Dan is het DAB+net van de NPO overal in Nederland buitenshuis te ontvangen. Daarnaast is dan ook binnenshuis ontvangst mogelijk in grote delen van het land.

Afgelopen week heeft de NPO de geluidskwaliteit van haar radiostations via DAB+ verhoogd. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen