Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Londen: Nieuwe aanpak piraten succesvol

Medianieuws

Een nieuwe aanpak van radiopiraten in Londen blijkt uiterst succesvol te zijn. Mediawaakhond Ofcom, woningbouwverenigingen en de politie hebben de handen ineen geslagen om piraten uit te roeien en dat lijkt z’n vruchten af te werpen, want het aantal piraten is de afgelopen twee jaar flink verminderd.

De wijk Haringey in het noorden van Londen, staat bekend als het mekka van de piratenzenders. De wijk kent de nodige hoogbouw, 15 tot 20 verdiepingen zijn geen uitzondering, waarbij het veelal om huurappartementen gaat. Uitermate geschikt om een zendantenne op te zetten. En dat gebeurde in het verleden dan ook regelmatig.

Complete masten werden er opgebouwd op de torenflats. Daarbij werden deuren die toegang geven tot de daken geforceerd en stroom illegaal afgetapt. Weliswaar werden er regelmatig piraten uit de lucht gehaald door Ofcom, maar het bleef dweilen met de kraan open.

Twee jaar geleden besloot Ofcom een andere aanpak te testen. Hiervoor werd een vergaande samenwerking met de woningbouwverenigingen en de politie aangegaan. Door meer te surveilleren en daken te controleren, worden illegale zendmasten eerder opgemerkt. Daarnaast worden nieuwe zendmasten, die zonder toestemming van de woningbouwvereniging zijn geplaatst, zonder pardon verwijderd.

De nieuwe aanpak in Haringey lijkt z’n vruchten af te werpen. Zo werden er in 2014 19 piraten uit te lucht gehaald die vanaf een torenflat uitzonden. Sindsdien zijn de daken van de torenflats in de wijk schoon. Wel is er een verschuiving te zien, waarbij piraten gebruik maken van lage appartementencomplexen. Dit aantal is echter flink minder. De lagere zendlocaties zorgen namelijk voor een flink kleiner uitzendbereik en zijn dus minder interessant.

Ofcom gaat nu aan tafel met andere woningbouwverenigingen om de nieuwe aanpak ook elders in Londen uit te rollen.


Illegale radiozenders zijn al jaren een groot probleem in Londen. Doordat de ether al vol zit met legale radiozenders, worden deze veelal gestoord door de piratenzenders. Daarnaast krijgt Ofcom wekelijks meldingen van hulpdiensten dat hun radioverkeer gestoord wordt door illegale uitzendingen. Vanuit de luchtvaart kwamen er in 2014 55 meldingen van verstoord communicatieverkeer. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen