Kies je favoriete radiostation

Dossiers

VK: Eerste regio doorbreekt grens van 50% voor digitale radio

DAB

[Update] Digitale radio zit momenteel flink in de lift in het Verenigd Koninkrijk. Inmiddels is er al een regio waar digitale radio een marktaandeel van meer dan 50% heeft. In het graafschap Nottinghamshire, in de East Midlands, is momenteel 50,5% van het radioluisteren digitaal.

Londen mag dan wel de digitale hoofdstad van de wereld zijn als het om radio gaat, maar het is niet de meest succesvolle regio als het om digitale radio gaat. In Londen heeft digitale radio momenteel een aandeel van 45,9%, zo blijkt uit het jaarlijkse “Digital Radio Report” van mediaregulator Ofcom.

Nottinghamshire aan kop
In vier regio’s scoort digitale radio momenteel beter dan in Londen. Koploper is het graafschap Nottinghamshire waar digitale radio een aandeel heeft van 50,5%. Andere regio’s waar digitale radio uiterst succesvol is, zijn Eddinburgh (46,4%), Herts, Beds & Bucks (ten westen van Londen, 48,5%) en Sussex (ten zuiden van Londen, 48,8%).

Het slechtst scoort digitale radio in Pembrokeshire, in het zuidwesten van Wales, waar het marktaandeel slechts 24,4% bedraagt. Kijkend naar heel het Verenigd Koninkrijk dan heeft digitale radio een aandeel van 41,9%, zo bleek eerder al uit de luistercijfers over het derde kwartaal van dit jaar. Twee jaar geleden was dit nog 36,8%.

Voor radiostations wordt het dan ook steeds belangrijker om ook digitaal uit te zenden. Weliswaar heeft digitale radio nog maar een aandeel van bijna 42%, maar radiostations die niet digitaal uitzenden bereiken bijna de helft van hun potentiële luisteraars niet.

DAB populairste platform
DAB is nog altijd het populairste platform om digitaal naar de radio te luisteren. 66% Van het digitaal naar de radio luisteren gebeurt via DAB, een stijging van ruim een procentpunt in twee jaar tijd. Inmiddels heeft 54% van de huishoudens in het Verenigd Koninkrijk tenminste één DAB-radio.

In Swindon & West-Wilthire, ten oosten van Bristol, zijn de meeste DAB-radio’s te vinden. Maar liefst 64,8% van de huishoudens heeft er een in huis. Daarna volgen Surrey (62,7%) en Sussex (61,8%) ten zuiden van Londen. In Londen zelf heeft 56% van de huishoudens een DAB-radio in huis. Het laagste percentage is opnieuw in Pembrokeshire te vinden, waar het aandeel op 27,3% blijft steken.

Uitbreiding aanbod
De afgelopen twee jaar is vooral het aanbod via DAB flink uitgebreid. In Londen zijn momenteel 64 radiostations via DAB te ontvangen. In de meeste regio’s zijn tussen de 25 en 44 radiostations via DAB te ontvangen. Gebieden waar minder dan 25 stations te ontvangen zijn, worden steeds zeldzamer. Dit komt mede doordat de dekking van de lokale multiplexen momenteel flink verbeterd en uitgebreid wordt.  (zie plaatje onder)

Komend voorjaar wordt het aanbod in een groot deel van het Verenigd Koninkrijk nog eens flink uitgebreid als het tweede landelijke DAB-multiplex voor commerciële radio de lucht in gaat.

Aantal verkochte DAB-radio’s daalt, analoog nog harder
Opvallend is dat het aantal verkochte DAB-radio’s de afgelopen jaren licht is gedaald. Werden er in 2013 nog 1,8 miljoen verkocht, het afgelopen jaar gingen er nog slechts 1,6 miljoen over de toonbank. Wel moet erbij vermeld worden dat het aantal analoge radio’s dat verkocht wordt nog harder daalt. 2,8 Miljoen in 2015 tegenover 3,4 miljoen in 2013. Momenteel is 36,4% van het totaal aantal verkochte radio’s een DAB-radio. In 2010 was dit nog bijna 10%-punt minder.

Wat wel zorgelijk is, is dat slechts 2% van de huishoudens zonder DAB-radio aangeeft er het komend jaar zeker een te gaan kopen. 14% Geeft aan mogelijk er een te gaan kopen, terwijl 59% aangeeft waarschijnlijk geen DAB-radio te gaan kopen in het komend jaar. Zij geven als voornamelijk reden aan tevreden te zijn met het huidige (analoge) aanbod. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen