Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Duitse Zenderexploitant Media Broadcast in andere handen

Medianieuws

De Duitse zenderexploitant Media Broadcast komt in andere handen. Telecomaanbieder Freenet neemt het bedrijf over van het Franse TDF. Dit doet Freenet middels dochter mobilcom-debitel. Met de overname is een bedrag van 295 miljoen euro.

Duitse Zenderexploitant Media Broadcast in andere handen Media Broadcast is de grootste zenderexploitant van Duitsland en exploiteert vrijwel alle grote FM-zenders van commerciële radiostations en diverse publieke omroepen. Daarnaast exploiteert het ook diverse ethernetwerken voor digitale televisie (DVB-T), digitale radio (DAB+) en breedbandnetwerken.

De satellietafdeling van Media Broadcast wordt niet overgenomen door Freenet. De overname van Media Broadcast door mobilcom-debitel wordt naar verwachting in april afgerond.

Media Broadcast is ontstaan door de privatisering van de Deutsche Bundespost halverwege de jaren ’90. De exploitatie van radio- en tv-netwerken werd toen ondergebracht in “Media & Broadcasting.” Dit onderdeel werd eind 2007 voor maar liefst 700 miljoen euro gekocht door het Franse Telediffusion de France (TDF).

Dat TDF juist nu haar Duitse tak verkoopt is geen verrassing. De Franse tak van TDF werd in 2014 al voor 3,5 miljard verkocht aan een Canadees consortium. Daarnaast is Media Broadcast sinds begin dit jaar haar monopolie in Duitsland kwijt wat betreft het gebruik van grote zendmasten voor FM, DVB-T en DAB+. Het bedrijf is verplicht om haar zendantennes beschikbaar te stellen voor concurrenten voor vastgestelde en transparante bedragen.

Media Broacast moet in Duitsland nu opboksen tegen nieuwe concurrenten waaronder het Nederlandse Broadcast Partners, dat middels Divicon Media de Duitse markt betreedt. Het hitnetwerk Energy is inmiddels al overgestapt naar Divicon. De eerste 15 FM-zenders van Energy worden inmiddels al geëxploiteerd door Divicon. Drie in Beieren volgen begin 2017. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen