Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Expositie over de geschiedenis van zeezenders in 192 museum

Medianieuws

Nadat Radio Veronica op 31 augustus 2016, precies 42 jaar geleden, haar uitzendingen vanaf de Noordzee moest staken, opent in Nijkerk een expositie over de geschiedenis van Radio Veronica en van zeezenders in het algemeen.

Onder de noemer ‘192 museum’ is de expositie te zien op de eerste verdieping van het gebouw waar ook de studio’s van 192TV en het Café 192 in Nijkerk zijn gevestigd.

De expositie geeft een overzicht van de zeezenders die in de jaren 60 en 70 voornamelijk in de Noordzee geankerd waren zoals Radio Caroline, Radio Londen, Radio Dolfijn, Radio Mi Amigo, Capital Radio, Radio Noordzee en Radio Veronica.

De zenders waren net zo beroemd als de roemruchte schepen vanaf waar ze uitzonden: de Ross Revenge, de Mebo II, de Laissez Faire, de Mi Amigo en de Norderney. Maar ook het Rem-eiland komt aan bod. Van de belangrijkste schepen zijn veel modellen te zien.

Geschiedenis Radio Veronica
De geschiedenis van Radio Veronica is verdeeld over een aantal kamers, die chronologisch zijn ingericht: ‘De beginjaren’, ‘Summer of Love’, ‘Nederpop’, ‘Veronica blijft, als u dat wilt’ en ‘Het laatste uur’. Van veel filmbeelden over de zeezenders is een kleine selectie gemaakt die in een apart zaaltje vertoond wordt. Aan de ‘Top 40’ is een aparte kamer gewijd, die zich niet beperkt tot de periode van de zeezender.

In de expositieruimtes zullen delen van oude radioprogramma’s, tunes en jingles te horen zijn. Er worden twee verschillende radiostudio’s ingericht, uitgerust met de originele apparatuur, alsmede een ‘Drive In Show-Bar’. Er zullen technische spullen, radio’s, banden, awards, gouden platen, posters, T shirts, stickers, foto’s, singles, LP’s, knipsels en boeken te zien zijn. Ook is er een portrettengalerij met foto’s van alle presentatoren en disc-jockeys.

Het is niet bekendgemaakt tot wanneer de tijdelijke expositie te zien is aan de Oude Barneveldseweg 65 in Nijkerk. Het museum heeft geen website. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen