Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Frankrijk: Fun Radio geschrapt uit luistercijfers na manipulatie

Medianieuws

Fun Radio ontbreekt in de komende publicatie van de Franse luistercijfers. Onderzoeksbureau Médiamétrie heeft besloten de dancezender te schrappen, na manipulatie van het onderzoek. Fun Radio heeft luisteraars opgeroepen te liegen over naar welke zender ze luisteren.

Vorige maand brak er weer een flinke rel uit in de Franse radiowereld. Onder meer Europe 1, BFM en NRJ beschuldigden Fun Radio ervan het luistercijfersonderzoek te hebben gemanipuleerd.

Reden voor de beschuldigingen zijn onder meer de flinke opmars van Fun Radio. Het afgelopen anderhalf jaar is het marktaandeel van de dancezender van RTL fors gestegen: van 3,6% in de periode november-december 2014 naar 6,1% in de periode januari-maart 2016.

Zeg dat je naar Fun Radio luistert!
De stijging zou grotendeels veroorzaakt zijn door ochtenddeejay Bruno Guillon die luisteraars opriep te liegen over naar welke zender ze luisteren.

Bruno heeft tijdens zijn uitzending luisteraars opgeroepen om tegen Médiamétrie te zeggen dat ze altijd naar Fun Radio luisteren. “Zeg dat je naar Fun Radio luistert, ook al doe je dat niet. Je kunt natuurlijk naar NRJ luisteren, maar als ze vragen waar je naar luistert, zeg dan dat je naar Fun Radio luistert.” Ook zijn luisteraars opgeroepen om aan hun familie en vrienden te vragen hetzelfde te doen.

Fun Radio reageerde furieus op de beschuldigingen van de concurrentie. Fun-baas Tristan Jurgensen sprak van een lastercampagne en besloot de klagende concurrenten voor de rechter te slepen. Ook zou Bruno slechts enkele keren de luisteraars hebben opgeroepen te liegen.

Fun-gate
Afgelopen week kreeg de “Fun-gate”, zoals de zaak inmiddels al genoemd wordt in de Franse radiowereld, nog een flinke staart.

Volgens Médiamétrie heeft Bruno meer dan 100 keer de luisteraars opgeroepen te liegen en daarom heeft het onderzoeksbureau besloten om Fun Radio te schrappen uit de komende publicatie van de luistercijfers. Het betreft hier de cijfers over de periode april-juni, die op 13 juli verschijnen. Volgens Médiamétrie zijn de cijfers wel degelijk beïnvloed door de oproepen van de ochtenddeejay. Ook worden de cijfers van Fun Radio over de periode januari-maart 2016 ongeldig verklaard. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen