Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Ook zonder Oranje hoge kijkcijfers voor EK voetbal

Medianieuws

Het EK voetbal in Frankrijk trok verrassend veel kijkers – ondanks het ontbreken van het Nederlands elftal. In totaal zagen 13,4 miljoen mensen (86%) 'iets' van de wedstrijden en/of de programma’s eromheen. Ter vergelijking: het WK van 2014 in Brazilië – mét Oranje – trok 15 miljoen kijkers.

Ook zonder Oranje hoge kijkcijfers voor EK voetbal Ook het programma NOS Studio France was populair. Daarnaast was de gemiddelde leeftijd van de NPO 1-kijker tijdens het EK een stuk lager dan gebruikelijk.

En verder zat de 'gemiddelde' voetballiefhebber de afgelopen maand 16,5 uur voor de buis om maar zo veel mogelijk van het EK mee te krijgen.

Gouden race Dafne Schippers
Voor de NOS was het sowieso een bijzonder weekend: de NOS zond vrijdag, zaterdag en zondag (met het EK voetbal, de EK atletiek in Amsterdam en de Tour de France) 42 uur aan sport uit. De gouden race van Dafne Schippers op de 100 meter (vrijdag rond 21.45 uur) trok 1,9 miljoen kijkers en eenzelfde aantal zag Tom Dumoulin gisteren de koninginnerit van de Tour de France winnen.

Maarten Nooter, hoofdredacteur NOS Sport: “Deel 1 van de Sportzomer heeft enorm gescoord. Nederland deed niet mee, maar toch volgden 13,5 miljoen mensen het EK via de NOS. Dat is ongedacht veel. En dat heeft natuurlijk ook te maken met de manier waarop wij het hebben aangepakt.

Geen oeverloze discussies over doordekkende voorstoppers en hangende spitsen, maar een bredere blik en ruimte voor verhalen en ander sportnieuws, zoals de ook goed bekeken EK atletiek. Tevredenheid over deel 1 dus, maar we zijn nog niet klaar. Nu eerst alles op de Tour en daarna het hoogtepunt van de Sportzomer: de Olympische Spelen in Rio.”

NOS algemeen directeur Jan de Jong: “Het mooie is dat dit EK bewijst dat je met zo’n evenement aanzienlijk meer jongeren naar de publieke omroep trekt. De gemiddelde leeftijd van de EK-kijker lag zes jaar lager – en tijdens de finale zelfs acht jaar lager – dan gemiddeld op NPO 1. Ik heb het al vaker gezegd: ondanks alle ontwikkelingen op onlinegebied kijken we in Nederland ook nog steeds veel lineaire tv. En juist tijdsgebonden content, zoals een sportevenement dat je met z’n allen live wil zien, is de specialiteit van ons huis.”

Wedstrijden
De meest bekeken voetbalwedstrijd was de finale van zondagavond, met gemiddeld 4,2 miljoen kijkers. Zes op de tien televisiekijkers van alle voetbalfans hadden Portugal - Frankrijk aan staan. Het hoogtepunt lag aan het begin van de verlenging: om 22.51 uur zaten 4.988.000 mensen NPO 1 te kijken.

De rest van de top 5 van meest bekeken wedstrijden:
2. Duitsland-Frankrijk (halve finale, 7 juli): 3,8 miljoen kijkers
3. Duitsland-Italië, (kwartfinale, 2 juli): 3,5 miljoen kijkers
4. Frankrijk-IJsland (kwartfinale, 3 juli): 3,5 miljoen kijkers
5. Wales-België (kwartfinale, 1 juli): 3,4 miljoen kijkers

NOS Studio France
Er was ook redelijk veel belangstelling voor Henry Schut, zijn sidekicks Hugo Borst en Rafael van der Vaart en de teckel Messi in NOS Studio France. De vroege uitzending, vlak voor de wedstrijden rond de klok van half negen, trok gemiddeld 1,7 miljoen kijkers. De late uitzending, meestal rond elf uur, had regelmatig 1 miljoen kijkers. De uitschieter was zondagavond: ondanks het vanwege de verlenging late tijdstip keken 1,9 miljoen mensen naar NOS Studio France. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen