Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Sud Radio krijgt etherfrequentie in Parijs

Medianieuws

De Franse mediaregulator CSA heeft voor flink wat ophef gezorgd bij het opnieuw verdelen van een FM-frequentie in Parijs. CSA besloot namelijk om deze frequentie (99.9 FM), tot afgelopen zomer in gebruik door Europe 1 Sport, toe te wijzen aan Sud Radio. Dit ondanks dat de Sud Radio Groupe, eigenaar van onder meer Sud Radio, Wit FM en Voltage, in financiële problemen verkeert. Het bedrijf staat momenteel zelfs onder curatele.

Sud Radio krijgt etherfrequentie in Parijs Sud Radio is één van de vele commerciële radionetwerken in Frankrijk. Het station begon in 1958 met uitzenden in Andorra onder de naam Vallées d'Andorre.

In 1966 werd de nam in Sud radio gewijzigd en ging het zich richten op het zuiden van Frankrijk.

Omdat in Frankrijk destijds nog geen commerciële radio was toegestaan werd nog altijd vanuit het Vorstendom in de Pyreneeën uitgezonden. Pas in 1986 kreeg Sud radio zijn eerste frequentie in Frankrijk.

Momenteel heeft Sud Radio ongeveer 60 FM-frequenties. Zoals de naam doet vermoeden bevinden deze zich bijna allemaal in het zuiden van Frankrijk. Het uitzendgebied van Sud Radio bestrijkt grofweg het gebied tussen Bordeaux en Marseille.

Echt een duidelijk format heeft Sud Radio niet. ‘s Ochtends zijn er non-stop actualiteiten te horen, terwijl de rest van de dag grotendeels wordt gevuld met entertainment, discussieprogramma’s en cabaret. De slogan van Sud radio is dan ook ‘Show & Info’.

Sinds enige tijd wil Sud Radio uitbreiden naar het noorden van Frankrijk. Een belangrijke stap hierin is nu gezet met het verkrijgen van een etherfrequentie in Parijs. In de Franse hoofdstad mag Sud Radio gaan uitzenden op 99.9 FM. De frequentie heeft een potentieel bereik van 10 miljoen luisteraars en werd tot afgelopen zomer gebruikt door de sportzender Europe 1 Sport. In augustus 2010 besloot Eigenaar Lagardère echter de stekker uit het station te trekken.

De toewijzing van de etherfrequentie in parijs aan Sud Radio is nogal omstreden. De Sud Radio Groupe verkeert namelijk al enige tijd in financiële problemen en staat zelfs onder curatele. Naast Sud Radio bezit de Sud Radio Groupe ook de radiostations Wit FM en Black Box (beiden regio Bordeaux), Voltage (Parijs), Vibration en Forum (Midden Frankrijk), Latina (Limoges) en Ado FM (Parijs en Toulouse). [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen