Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Veel veranderingen via DAB+ in Zwitserland

DAB

Radioluisteraars in Zwitserland die via DAB+ luisteren zijn dinsdag geconfronteerd met veel veranderingen. Belangrijkste wijzigingen zijn dat de publieke omroepen hun uitzendingen via DAB gestaakt hebben en uitsluitend uitzenden via DAB+. Daarnaast zijn diverse radiostations verhuisd en is het aanbod uitgebreid.

Veel veranderingen via DAB+ in ZwitserlandDAB maakt plaats voor DAB+
Begin mei maakten de publieke omroepen al bekend dat zij in november hun uitzendingen in de oude DAB-standaard (MP2) zouden staken.

In oktober 2012 startte de publieke omroepen in Zwitserland met de migratie van DAB naar DAB+.

Veel publieke radiostations waren hierdoor uitsluitend nog via de nieuwere efficiëntere standaard voor digitale etherradio te ontvangen.

Om oude DAB-ontvangers niet gelijk waardeloos te maken werd besloten om een aantal zenders nog parallel uit te laten zenden in de oude standaard. Wel werd de geluidskwaliteit verlaagd naar 56 kbps mono. In bijvoorbeeld Duits-Zwitserland werden daarom SRF1, SRF News en SRF Musikwelle parrallel uitgezonden in DAB en DAB+. De uitzendingen in DAB zijn dinsdagmiddag gestaakt.

Een andere verandering is dat SRF3 (Duitstalig), Couleur 3 (Franstalig) en Rete Tre (Italiaans) nu echt landelijk via DAB+ te ontvangen. Tot nu toe waren alleen het eerste en tweede programma van de publieke omroepen echt landelijk te ontvangen via DAB+, terwijl de overige stations alleen in het eigen taalgebied via DAB+ werden uitgezonden.

Verhuizingen
Nieuw is tevens dat de zeven regionale edities van SRF1 nu in geheel Duits-Zwitserland te ontvangen zijn. Voorheen waren deze edities vrijwel alleen in hun verzorgingsgebied via DAB+ te ontvangen. De publieke omroep SRF heeft daarom al deze edities verhuisd naar haar landelijke net, terwijl de non-stop muziekkanalen Swiss Classic en Swiss Jazz heeft verplaatst naar de regionale DAB+netten. Om voldoende ruimte te creëren is de bandbreedte van diverse stations verlaagd naar 64 of 72 kbps.

Niet alleen bij de publieke radiostations is het aanbod via DAB+ gewijzigd, maar ook bij de commerciële zenders. Opvallend is dat Energy Bern nu, net als Energy Basel en Energy Zürich, landelijk uitzendt via digitale etherradio. Voorheen was Energy Bern alleen in de regio Bern te ontvangen.

Uitbreiding aanbod
Tevens is Ringier, eigenaar van Energy, gestart met maar liefst vier nieuwe themakanalen via DAB+: Classix Radio (klassiek), Radio de Mar (chill out), Rockit Radio (rock) en Vintage Radio (70’s & 80’s). Daarmee komt het aantal themakanalen van Ringier via DAB+ op vijf, want enkele jaren gesleden startte het mediaconcern al met Landliebe Radio.

Andere toevoegingen via DAB+ zijn Radio Argovia Hitmix (actuele hits in de mix) en Radio 24 Charts (hits uit de Top 40). Tevens is Radio Südostschweiz gestart met uitzenden via DAB+.

In Zwitserland is de helft van de luistertijd inmiddels al digitaal. In totaal zijn er al ruim 2,6 miljoen DAB+ontvangers verkocht. 65% Van de nieuwe auto’s wordt standaard geleverd met een DAB+ radio. Tussen 2020 en 2024 wordt de FM-band afgeschakeld. Inmiddels is al een grootse reclamecampagne gestart waarbij duidelijk inspiratie is opgedaan in Nederland. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen