Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Hongarije: Enige landelijke commerciële radiozender uit de ether

Medianieuws

In Hongarije is de enige landelijke commerciële radiozender gedwongen gestopt met uitzenden via FM. Afgelopen zondag verdween Class FM uit de ether, omdat de FM-vergunning van de zender niet verlengd is. Daarmee herhaalt de geschiedenis zich.

Hongarije: Enige landelijke commerciële radiozender uit de ether Class FM kreeg in 2009 samen met Neo FM elk een landelijk FM-kavel toegewezen. Dit nadat Slager Radio en Danubius Radio hun vergunningen waren kwijtgeraakt. Hieraan lag een sterk staaltje corruptie ten grondslag. De eigenaren van zowel Class FM als Neo FM hadden namelijk nauwe banden met de politiek.

Zo is ondernemer Lajos Simicska, oprichter en oud-eigenaar van Class FM, een jeugdvriend van de Hongaarse premier Viktor Orban.

Zowel Class FM als Neo FM kregen hun FM-vergunning elk op basis van rammelende businessplannen. En dat bleek nog maar eens toen Neo FM in 2012 moest stoppen met uitzenden wegens financiële problemen.

Licentie niet verlengd
Dat er in Hongarije veel deuren opengaan als je goed bevriend bent met Orban en dat diezelfde deuren keihard dicht gaan als je een conflict hebt met diezelfde Orban weet Simicska inmiddels maar al te goed. De vriendschap tussen Simicska en Orban is de afgelopen jaren flink bekoeld. En prompt heef de Hongaarse mediaregulator NMMH eerder dit jaar “opeens” besloten om de FM-vergunning van Class FM niet te verlegen, ondanks dat deze met vijf jaar verlengd had kunnen worden.

Bezwaar tegen het besluit van de mediaregulator mocht niet baten en daarom verdween Class FM zondag, na het spelen van het volkslied, uit de ether.

Met het verdwijnen van Class FM uit de ether moeten vele Hongaren op zoek naar een nieuw radiostation. Met 2,4 miljoen luisteraars was Class FM namelijk veruit de populairste radiozender van het land. De nummer 2, de staatszender Kossuth Radio, volgt namelijk op ruime afstand met 1,3 miljoen luisteraars.

Slager FM profiteert
Het verdwijnen van Class FM is koren op de molen van commerciële rivalen als Slager FM (niet te verwarren met Slager Radio), Music FM en Radio 1. Music FM trekt 681.000 luisteraars, terwijl Slager FM blijft steken op 351.000 luisteraars. Deze zenders hebben echter wel een flink kleiner bereik.

Inmiddels doet Slager FM er alles aan om de luisteraars van Class FM naar haar zender te lokken. Dit leidde ertoe dat Class FM in mei, nadat bekend was geworden dat de FM-vergunning niet verlengd wordt, gekocht werd door de eigenaar van Slager FM. Simicska zag geen toekomst meer in Class FM en deed de zender daarom van de hand.

De nieuwe eigenaar wijzigde het muziekformat van Class FM de afgelopen maanden. Zo worden de 80’s en 90’s hits nu aangevuld met Hongaarse muziek. Hierdoor is het format grotendeels gelijk aan Slager FM. Sinds maandag zijn diverse deejays van Class FM te horen op Slager FM.

Voorlopig moeten de Hongaren het doen zonder landelijke commerciële radio. Mediaregulator NMMH presenteert over enkele weken een plan voor de verdeling van het FM-kavel. Deze zal verder geoptimaliseerd worden. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen