Kies je favoriete radiostation

Dossiers

In februari meer duidelijkheid over veiling DAB+capaciteit

DAB

Begin februari komt er meer duidelijkheid over de veiling van DAB+capaciteit. Afgelopen woensdag liet Minister Kamp tijdens het telecomdebat weten dat in februari de veilingprocedure voor digitale etherradio openbaar geconsulteerd gaat worden.

In februari meer duidelijkheid over veiling DAB+capaciteit In de zomer van 2017 vindt dan de daadwerkelijke veiling plaats, waarna per september gestart kan worden met uitzenden.

Alle landelijke en regionale commerciële radiostations behouden de DAB+capaciteit die gekoppeld is aan hun analoge FM of AM-vergunning. Daarnaast is er nog restcapaciteit op drie van de vijf allotments van het bovenregionale kavel. Het gaat hierbij om allotments ZuidNL (7A), ZuidwestNL (9D-Z) en Noord-WestNL (9D-N).

Daarnaast komt er een heel nieuw DAB+net ter beschikken met dezelfde indeling als het bovenregionale kavel. Door capaciteit te verwerven in alle vijf de allotments kan landelijk via DAB+ worden uitgezonden. Een deel van de capaciteit van het nieuwe DAB+net gaat overigens ingezet worden voor regionale commerciële radiostations. Op het bestaande allotment Oost-NoordNL (6B) is nu onvoldoende capaciteit om alle stations op kwijt te kunnen.

In alle nieuwe digitale radiovergunningen zullen overigens verplichte dekkingspercentages (zowel indoor als outdoor) worden opgenomen. Dit om te voorkomen dat de huidige situatie bij de regionale radiostations zich herhaald. Hier blijft de dekking van het allotment RandstadNL (8A) ver achter doordat één vergunninghouders dwars ligt. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen