Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Luistercijfers VK: Forse klap voor Capital FM

Medianieuws

Capital FM heeft te maken met een flinke najaarsdip. Dit blijkt uit de luistercijfers over het vierde kwartaal van 2016, die RAJAR afgelopen donderdag publiceerde. In Londen is het marktaandeel naar een nieuw dieptepunt gedaald, terwijl Capital Breakfast niet langer de populairste lokale ochtendshow is.

Luistercijfers VK: Forse klap voor Capital FMLonden
De BBC blijft oppermachtig in Londen. Het marktaandeel van Radio 4 steeg met 1,6%-punt naar 17,1%, terwijl Radio 2 volgt met 10,7%.

De populairste lokale zender van Londen is de talkzender LBC. Mede dankzij de verkiezingen in Amerika en de perikelen rondom Brexit steeg het marktaandeel naar 5,5%. Daarachter volgen BBC Radio 1, de jongerenzender Kiss en de popzender Heart.

Eén van de grootste verliezers in Londen is Capital FM. De hitzender zag haar marktaandeel opnieuw flink onderuit gaan. In een half jaar tijd is Capital bijna een procentpunt gedaald. Daarnaast is Capital qua weekbereik ingehaald door rivaal Kiss.

Ook in de ochtend gaat het niet lekker bij Capital. Enkele dagen geleden maakte presentator Dave Berry bekend te vertrekken bij de hitzender. En alsof dat nog niet genoeg is, blijkt Capital Breakfast ook niet langer meer de populairste lokale ochtendshow van Londen te zijn. Het aantal luisteraars per week daalde van 1,04 miljoen naar 881.000.

Ook in de ochtend is Capital verslagen door Kiss, waar Rickie Haywood Williams, Melvin O'Doom en Charlie Hedges op Kiss nu 983.000 luisteraars per week trekken, een slordige 130.000 meer dan in het derde kwartaal van 2016.

Nick Snaith op Magic trekt in de Britse hoofdstad nu 771.000 luisteraars per week. Nick Ferrari op LBC volgt met 725.000 luisteraars, terwijl Jamie Theakston en Emma Bunton op Heart het aantal luisteraars opnieuw zagen dalen. Zij trekken er nu 524.000 per week.

Landelijk
BBC Radio 2 maakte het verlies van kwartaal drie weer goed en scoort nu 17,3% marktaandeel. Het station blijft hierdoor met afstand de populairste zender. De jongerenzender BBC Radio 1 verloor dit keer weer terrein.

BBC radio 2-Ochtenddeejay Chris Evans trok het afgelopen kwartaal 9,2 miljoen luisteraars per week. Op de Radio 1 Ochtendshow met Nick Grimshaw stemmen wekelijks 5,37 miljoen paar oren af.

Heart blijft het populairste netwerk in het Verenigd Koninkrijk met 6,2% marktaandeel. Capital daalde naar 4,1%. Ook Smooth daalde en noteert nu 3,3%. Kiss steeg licht naar 2,2% marktaandeel. Net als Magic. De popzender scoort nu 1,9% marktaandeel. Radio X zag haar landelijke marktaandeel stabiel blijven op 0,9%

Digitaal luisteren blijft groeien
Het aandeel digitaal naar de radio luisteren blijft schommelen op iets boven de 45%. Dit keer 45,2% om precies te zijn. Luisteren via DAB neemt driekwart van het digitaal luisteren voor haar rekening. Het marktaandeel hiervan steeg licht naar 32,9%. Internet volgt met 7,4%.

BBC 6 Music blijft het best scorende digitale radiostation met 2,2%, marktaandeel en ruim 2,3 miljoen luisteraars. Radio 4 Extra volgt met 1,2%. Absolute 80s heeft de koppositie onder de digitale commerciële stations heroverd. Het marktaandeel steeg naar 0,9%, wat goed is voor 1,5 miljoen luisteraars. Planet Rock blijft stabiel op 0,9%, terwijl kisstory daalde naar 0,6%. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen